„Stylizace mě baví, pomáhá mi přepnout z civilního života do toho hudebního. Zvlášť při koncertech to vnímám intenzivně – ze mě, ženy, matky, sousedky, se v šatně stane zpěvačka, která jde lidem na dvě hodiny něco sdělovat. Lidi, kteří mě znají z civilního života a jdou poprvé na můj koncert, jsou často překvapeni, kdo to přišel na pódium,“ říká v rozhovoru.

Co ji inspirovalo při práci na poslední desce? „Jednou jsem v rádiu slyšela, jak nějaký muž věnuje písničku svojí zjevně dlouholeté přítelkyni Marii a moc se jí omlouvá. Najednou jí přes písničku vzkazoval něco, co jí nebyl schopen říct doma v kuchyni. Že to zvoral a že ji má rád. A tam to začalo sepínat. Uvědomila jsem si, že písničky mohou být způsob komunikace mezi lidmi, že mohou sdělit něco, co se normálně bojíme druhému říct.“

Pátrejte

Asi víte, kde se narodila vaše babička a jak se za svobodna jmenovala. Ale co její rodiče? A jejich předkové? Kam až sahají rodinné kořeny? K zapomenutému šlechtici nebo vrahovi? Pátrání po předcích může být móda, ale často i potřeba poznat historii vlastní rodiny. Sestavování rodokmenu je historická detektivka v přímém přenosu!

V Česku cvičí jógu kdekdo. Pavla Hobstová také, věnuje se jí od dvaceti let a posledních třináct let vede v Brně kurzy ve své neziskovce Večernice. Její kurzy vyhledávají zejména ty, které by si na klasickou hodinu jógy jen tak netroufly. Není jim totiž dvacet, dokonce ani třicet. „Vazby, které ve Večernici na józe vznikly, jsou v něčem mnohem zásadnější než to, jestli ty ženy dosáhnou na špičky nebo se zkroutí do náročné jógové pozice. Na to jsem pyšná,“ říká v rozhovoru.

Co chlap nedokáže

Přátelství mezi ženami existuje! Není to žádný hollywoodský mýtus o babinci, bez kterého se ženy neobejdou. Nepotřebujeme přece houf kamarádek, stačí jedna nebo dvě, které vás mají rády takové, jaké jste. Nesoutěží s vámi, nezávidí, a když je potřeba, poskytnou vám to, co chlap nedokáže.

Rybí polévka, smažený kapr a salát. Taky byste za nic na světě neměnili štědrovečerní menu? Nenutíme vás! Ale co třeba vylepšit recept na salát, polévku, nebo vyzkoušet nový dezert.

Tyto a další texty si můžete přečíst v časopise Vlasta (číslo 50), který je nyní na stáncích