Nemusíte ovšem čekat, až polehne nať na celém záhonku, stačí, když bude ohnutá většina rostlin. Další známkou toho, že cibule je dostatečně zralá, je samozřejmě její velikost. Když je velká tak, jak podle vaší odrůdy má být, a vyčnívá ze země, je to dobrý signál. Taky to, že slupka je zlatavá a začíná sama od sebe opadávat. Pokud se tedy rozhodnete ji už vytáhnout ze země, předtím ji pár dní nezalévejte, aby byla půda kolem suchá. Ideální je vybrat si na sklízení teplý a slunečný den. Když zralou cibuli vytáhnete ze záhonu a oklepete od hlíny, je nejlepší ji na záhonu nechat ležet, pokud je na to počasí. A to klidně pár dní i týden. Jestli cibule nejdou vytáhnout lehce, pomozte si rýčem nebo motyčkou, ale pozor, ať je nerozkopnete. Kdybyste našli nějaké poškozené, neskladujte je, ale hned zpracujte.

Co udělat s natí

Pokud to ale vypadá na déšť, naskládejte cibule jenom v jedné vrstvě na lísku a dejte je někam do suchého přístěnku. Určitě přitom neulamujte nať, tu odkroutíte nebo odstřihnete ve výšce asi deset centimetrů až tak za tři čtyři týdny, až bude úplně suchá. Přitom z ní taky můžete sundat svrchní, nejšpinavější slupky, ale jen opatrně. Jestli máte cibule hodně, pořiďte si na ni síťový pytel, který budete moct pověsit někam do sucha na vzdušné a chladnější místo. Nebo naopak na cibuli můžete nať nechat dlouhou a udělat z ní svazky, které svážete a pověsíte opět do sucha a chladu.

Zkuste uplést copy

Jestli máte nať opravdu hezky dlouhou, můžete si z ní uplést ozdobné „copy“, které budou na vhodném místě krásnou dekorací. Je ale důležité, abyste v každém případě zachovali přístup vzduchu, aby cibule nezačaly plesnivět. Do copů můžete přidat i sušené květiny nebo obilí, to vypadá obzvlášť hezky, případně dokonce mašle, nejlíp samozřejmě z přírodních materiálů. Podobné copy si můžete vyrobit i z česneku. Kdyby vám úplně nedržely samy od sebe, zpevněte je motouzem.

Zároveň si už můžete rozmyslet, kdy zasadíte cibuli na příští rok. Většinou se pěstuje z jarního výsevu nebo z výsadby sazečky. Ale klidně ji můžete vysít už teď na podzim, třeba odrůdy Augusta a Hiberna. Už od jara pak budete moct sklízet mladé cibulky s natí a vylepšovat tak svým jídlům chuť i obsah vitamínů.