Proč peřinu nepodcenit?

V první řadě bychom si měli říct si něco o tom, proč se vlastně máme tendenci přikrývat, proč se zachumláváme, tiskneme k sobě, předáváme si teplo a cítíme se právě tak v bezpečí a klidu.

V zimě dávají přikrývky logický smysl – v chladném prostředí zabrání únikům tepla, a tak zajistí klidnější a komfortnější spánek. I v létě, když je vedro, má většinové procento populace tendenci se něčím tenkým přikrýt, nikoli kvůli teplu, ale pro ten ochranný prostor.

Existují dokonce i studie antropologických bádání na téma Zdravé a inspirativní spánkové vzorce. Fakt, proč se máme tendenci přikrývat je pro celý svět společný – na vině jsou hormony. Zhruba hodinu před tím, než jdeme spát, se totiž naše tělesná teplota o trochu sníží, tělo se tak pomalu zklidňuje a připravuje na spánek. V průběhu noci reálně klesá i teplota našeho okolí, a to dokonce i v těch nejteplejších místech světa. V kombinaci s tím, že se v průběhu noci zhoršuje schopnost naší termoregulace, se tedy přikrývka vyplatí – možná si ve chvíli, kdy jdeme spát, myslíme, že ji nepotřebujeme, ovšem o pár hodin později po ni rádi sáhneme.

Snížená tělesná teplota před spánkem je bohudík spojena s vyšší produkcí melatoninu, což je hormon, zodpovědný za usínání. Zároveň se přibližně v druhé polovině noci, která se vyznačuje chladnějším okolním prostředím i takzvanými REM fázemi spánku, výrazně snižuje hladina serotoninu, což je pro změnu hormon, spojený s pocity klidu a spokojenosti. Serotonin překvapivě pomáhají zvýšit právě přikrývky, na které jsme navíc od dětství zvyklí, děti jsou totiž v termoregulaci ještě o něco horší nežli dospělí.

Jakou přikrývku pro dva vybrat?

Na trhu je dnes naštěstí nepřeberná škála přikrývek z nejrůznějších materiálů v nejrůznějších možných rozměrech. Není vskutku možné, aby si někdo nevybral tu svou „vysněnou“ peřinu.

Pro některé páry může být volba jasná – vyspí se i pod jednou klasickou dekou běžných rozměrů, přitisknuti jeden na druhého. Časem se možná rozhodnou pro velkorysejší variantu, pak se nabízí přikrývka pro dva, tzv. francouzská přikrývka. Existují i přikrývky v rozměrech jeden a půl velikosti, Maxieuro či dokonce přikrývky ve velikosti King Size. Stejně tak se začaly vyrábět i párové polštáře, s prolisy na ruce, s anatomickými úpravami, s citem pro detail a účinnost.

Není však nic proti ničemu, když si každý z páru pořizuje svoji přikrývku individuálně podle toho, co mu dokonale vyhovuje.

Dejte šanci zátěžové přikrývce

Za zmínku ještě stojí i poměrně nedávná zjištění o uklidňujících vlastnostech zátěžových přikrývek, které se také dají bez problémů koupit. Tyto těžké deky mají za úkol zklidňovat spánek díky snižování stresu a úzkosti.

Zní to možná paradoxně, ale zkuste si ji vyzkoušet. Když budete zavaleni přikrývkou vážící ideálně desetinu vaší váhy, pak to povede k menšímu převalování a pomáhat vám bude především na hormonální úrovni:

  • snižuje se produkce stresového hormonu kortizolu
  • zároveň se podporuje produkce serotoninu a melatoninu, které se starají o klidnější spánek.

V terapeutickém prostředí se tyto deky využívají již delší dobu (například ke zklidnění úzkostných dětí), v posledních letech jsou k dostání i pro běžné zájemce.

Tím by se to dalo shrnout, nenechte se ničím a nikým zahnat do úzkých, nebuďte součástí klinické populace, která má problémy se spánkem, úzkostí a stresem, vnímejte své tělo, jeho potřeby, blahodárné teplo spolunocležníka a zvolte přikrývku pro sebe (či pro dva) v těch perfektních parametrech, co vám budou vyhovovat.

Tady totiž zásadně platí, jen to nejlepší je pro mě to dobré!