Augmentace

Je zvětšení prsou pomocí silikonových implantátů. „Při zákroku je možné současně provést úpravu případné asymetrie prsů nebo modelaci povadlých prsů. Zákrok se provádí v celkové anestezii a vyžaduje jednoaž dvoudenní hospitalizaci. Šest týdnů po operaci je nutné nosit elastickou podprsenku bez kostic ve dne i v noci a nespat na břiše,“ dodává plastický chirurg Libor Kment.

Blefaroplastika

Jedná se o operaci horních a dolních víček. „Zákrok spočívá v odstranění nadbytku kůže víček a v oddělení a vyjmutí tukových váčků. Protože je při něm potřebná spolupráce pacienta, provádí se v místním znecitlivění anebo v žilní anestezii, kdy pacient může také reagovat. Do týdne zmizí hlavní otoky a modřinky, poté je možné i líčení. Při operaci zvláště dolních víček je nutné postupovat velmi konzervativně, aby nedošlo k nežádoucímu stažení víčka a oko nezůstalo otevřené,“ upozorňuje plastický chirurg Jan Měšťák.

Depilace

Laserová depilace nabízí dlouhodobé až trvalé odstranění nežádoucích chloupků. „Paprsek laseru cíleně ničí vlasové cibulky, účinně jsou však zasaženy pouze chloupky, které se nacházejí v takzvané aktivní fázi růstu. Vzhledem k tomu, že se chloupky vyskytují v určitých fázích růstů, je nutné ošetření opakovat. Laser využívá rozdílu barvy mezi chloupkem a kůží, proto jsou ideální tmavé chloupky na světlé kůži. Ošetření je tedy vhodné nejlépe provádět mezi podzimem a jarem. Zpravidla se jedná o 6 až 8 ošetření v intervalu jednoho až čtyř měsíců,“ radí plastický chirurg Ondřej Měšťák.

Endoskopické odstranění vrásek

Zákrok prováděný v celkové anestezii napomáhá k vyhlazení vrásek v oblasti čela a ke zvednutí pokleslého obočí a vyhlazení celého obličeje. Vhodný je pro ženy po čtyřicítce, které trápí povolená a pokleslá kůže s vráskami. U endoskopické operace se používá optika, která umožní zavádět operační nástroje z malých řezů ve vlasech. Po přerušení mimických svalů, které způsobují vznik vrásek na čele, je natažena uvolněná kůže a její přebytek odstraněn.
Výsledná jizva je skrytá ve vlasech. Po operaci následuje den až dva hospitalizace a po dobu jednoho týdne je nutná elastická bandáž hlavy.

Facelift

Operace obličeje patří mezi nejžádanější. Nejčastější věková skupina je 50 až 60 let. „Při zákroku dochází k vypnutí povislé kůže (nejčastěji v oblasti tváří a dolní čelisti), vyhlazení a změlčení mimických vrásek. Operace se provádí v kombinaci místního a celkového znecitlivění, doba hospitalizace je jeden až dva dny. Po operaci je nutné dodržovat klidový režim a přikládat studené obklady na tváře a víčka,“ upřesňuje plastický chirurg Karel Urban.

Fatgrafting

Jde o užití vlastní tukové tkáně ke zvětšení nebo regeneraci potřebných oblastí (prsa, zadek, tváře, rty). Část tukové tkáně se po aplikaci vstřebá, ale při správné technice zůstane větší část natrvalo. Po odběru tukové tkáně šetrnou liposukcí z oblasti břicha, boků nebo stehen následuje její zpracování (čištění). Poté je tkáň aplikována v mikrokapkách v mnoha vrstvách. Tím je zaručen dostatečný kontakt s okolními tkáněmi a dobré krevní zásobení pro maximální přežití štěpu. Transfer tuku je šetrný zákrok, prováděný dle potřeby v lokální nebo celkové anestezii.

Léčba chrápání

Chrápání patří mezi časté problémy narušující intimní život dvojic. Trpí jím až 40 procent mužů. Laserová operace chrápání spočívá v odstranění nadbytečné části měkkého patra a provedení jakýchsi nářezů v měkkém patře. Tyto nářezy ve svém důsledku nejčastěji a nejintenzivněji vyztužují a zpevňují vibrující část dýchacích cest. Zákrok se provádí ambulantně v lokální anestezii.

Liposukce

Je jedním z nejžádanějších operačních zákroků v estetické medicíně. Liposukcí se nedocílí redukce tělesné hmotnosti, ale používá se k dotvarování těla. Tuk je odsáván tenkými kanylami z drobných vpichů v kůži. Metod liposukce je celá řada a odlišují se především ve způsobu rozrušování tukové tkáně. Tukové buňky se v odsáté oblasti již dále nemohou množit.
Odsátou tukovou tkáň je možné přenést (transplantovat) a doplnit s ní objem v jiných částech těla, kde je naopak potřeba zvětšení.

Mezoterapie

Je oblíbená u žen každého věku. Při mezoterapii se drobnými mikroinjekcemi aplikují léčivé roztoky a gely (většinou z kyseliny hyaluronové) přímo do střední vrstvy kůže. Výsledkem je omlazená a hydratovaná pokožka obličeje, krku či dekoltu. Počet zákroků je individuální, druhé ošetření se dělá obvykle po měsíci, třetí za 3 měsíce.

Odstranění kožních výrůstků

„Kožní výrůstky se mohou odstranit chirurgickým vyříznutím, seškrábnutím speciální lžičkou nebo se odstraňují lasery. Každá z metod má své výhody a nevýhody a hodí se na určitý typ kožních projevů,“ vysvětluje chirurg Kment.

Plazmaterapie

Miniinvazivní zákrok vhodný pro ženy všech věkových kategorií, které touží po omlazení obličeje, dekoltu, krku nebo hřbetů rukou krevní plazmou. „Plazma obsahuje velkou koncentraci krevních destiček, které jsou naplněné růstovými faktory. Ty působí na pokožku velmi silnou regenerací a startují v ní procesy omlazení. Ošetření trvá asi 30 minut. Spočívá v odběru krve, jejím odstředění ve speciálních zkumavkách a v aplikaci plazmy do potřebné oblasti,“ uvádí plastický chirurg Ondřej Měšťák.

Rinoplastika

Plastickou operaci nosu lze provést až po ukončení růstu a puberty. Při zákroku je možné zmenšit nosní hrbol, vymodelovat hrot nosu nebo nos zúžit. Při operaci se řezy vedou z vnitřní strany nosu přes nosní dírky, výsledné jizvy tedy nejsou vidět. Zákrok se provádí v celkové anestezii, při korekci pouze hrotu nosu je možná i místní anestezie.
Doba hospitalizace je jeden až dva dny. „Operace musí být provedena tak, aby okolí, které o operaci nosu neví, pozitivně hodnotilo změnu vzhledu obličeje,“ dodává Jan Měšťák.

Septoplastika

Jedná se o korekci vybočené nosní přepážky při poúrazovém nebo vrozeně zhoršeném dýchání v kombinaci s kosmetickou operací zevního nosu, a to v celkové anestezii. Výkon je prováděn v dutině nosní a nezanechává žádné viditelné zevní jizvy. Doba rekonvalescence je individuální v délce jednoho až dvou týdnů.

Varixy

Operace křečových žil laserem je velmi šetrnou alternativou chirurgické léčby, kdy se poškozené žíly nemusí mechanicky odstraňovat.
„Do poškozené křečové žíly se ze vpichu zavede laserové vlákno a žíla je v poškozeném úseku uzavřena,“ popisuje chirurg Urban. Zákrok se provádí v lokální nebo celkové anestezii a trvá zhruba 30 minut.

Zvětšení rtů

Zvětšovací operace rtu jsou uskutečňovány u úzkých rtů. Kromě chirurgického rozšíření rtu jsou možné i aplikace injekčních implantátů. „Podstatou operace je rozšíření horního nebo dolního rtu ve dvou dobách (3 měsíce od sebe) pomocí slizničních laloků vytvořených na vnitřních stranách rtů, takže výsledné jizvy jsou neviditelné,“ vysvětluje Jan Měšťák. Větší otok rtu ustupuje do týdne, stehy jsou odstraňovány po desátém dni. Výhodou chirurgického rozšíření rtů je minimální bolestivost zákroku a trvalý výsledek.

Odborníci, kteří se k jednotlivým zákrokům vyjadřovali, jsou špičkoví plastičtí chirurgové z privátního zdravotnického zařízení Esthé. Klinika Esthé poskytuje už přes 15 let specializované služby v plastické a laserové chirurgii či korektivní dermatologii.