Přepuštěné máslo ghí

Ghí jako elixír dlouhověkosti i podpora imunity. jak si máslo přepustit doma?

Zdravější, chutnější a jednodušší na přípravu. Přesně takové budou pokrmy, pokud místo rostlinných olejů, másla či margarínů k přípravě použijete ghí, neboli přepuštěné máslo. Podle ájurvédy má jeho konzumace nespočet zdravotních benefitů, navíc nás dokáže vnitřně prohřát. A to se s blížícím podzimem obzvlášť hodí, co říkáte?

Možná si říkáte, co je na přepuštěném másle tak zvláštního? Odpověď přináší ájurvéda, neboli 5 000 let stará, komlexní medicína, podle níž má přepuštěný tuk schopnost zbavovat chladu, posilovat imunitu, anebo podporovat nervovou a trávicí soustavu. Také obsahuje vitamíny A, D, E a K a množství omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, zraku a srdce. I proto se ghíčku přezdívá elixír dlouhověkosti, který dokonce hinduisté pokládají na oltář jako oběť bohům. V Indii tak máselný tuk patří k jedné z nejcennějších surovin vůbec.

Čtěte také

Smát se umí i zvířata

Čtěte také

Trénujte úsměv podle našeho videa. I když se to nenaučíte, video vás odbourá

Jak přepuštěné máslo vzniká?

„Čistý máselný tuk vzniká dlouhým vařením másla při mírném příkonu, až sušina zkaramelizuje, což dodá výslednému tuku typickou oříškovou příchuť a zlatavou barvu. Ghí má dlouhou historii a používalo se už před tisíci lety nejen k jídlu, ale tvořilo i základ mastí určených k léčebným nebo rituálním účelům. Už tehdy si naši prapředci dobře uvědomovali, jaká kouzelná síla a pomoc pro zdraví se v ghí skrývá," vysvětluje odbornice na výrobu českého ghíčka Andrea Zpěváková Dostálová.

Vyrobte si ghí doma:

  1. Kostku nakrájeného másla dejte do hrnce se silným dnem, na středním plameni ji nechte rozpustit a za stálého míchání přiveďte k varu.
  2. Jakmile začne probublávat, stáhněte plamen na minimum. Máslo je nutné během celé doby přepouštění neustále míchat, aby se nepřipálilo. Po chvilce se na povrchu začne tvořit bílá pěna, lžící nebo malou naběračkou ji průběžně odebírejte. TIP: Sesbíranou pěnu schovejte do uzavíratelné nádoby, hodí se do bramborové kaše či k přípravě sladkých nákypů.
  3. Máslo nechte táhnout tak dlouho, dokud nezíská zlatavou barvu. Přepouštění kilogramu másla vám zabere zhruba 30 minut.
  4. Přepuštěné máslo nechte nakonec trochu vychladnout a přes plátýnko ho sceďte do čisté uzavíratelné nádoby ze silného skla nebo keramiky.

Čtěte také

Ilona Svobodová

Čtěte také

Ilona Svobodová: Nechá si dělat další a další tetování. Sama si je navrhuje

Chladničku netřeba

Ghí má ještě jednu výhodu oproti běžnému máslu, které, pokud nespotřebujeme, musíme zamrazit, aby nežluklo - není třeba ho uchovávat v ledničce. Ghí ve sklenici tak můžeme mít ve spíži nebo třeba na polici v kuchyni. V nezměněné kvalitě vydrží minimálně rok. To ostatně věděly už naše babičky a prababičky, pro něž bylo přepouštění másla jedním z mála způsobů, jak ho uchovat čerstvé. Chladničky se totiž v českých domácnostech začaly objevovat až v 50. letech minulého století. 

Čtěte také

Radka Třeštíková ráda mění barvy vlasů

Čtěte také

Radka Třeštíková o vztazích: Jsem samostatná a nezávislá. Nevadí mi nikoho nemít

Ideální pro lidi s alergií na laktózu a kasein

Nemůžete máslo? Pak jsou pro vás pokrmy připravené na ghíčku víc než vhodné. Během vaření se totiž máslo od mléčné bílkoviny a kaseinu vyčistí a stane se tak dobře stravitelným i pro jedince s intolerancí či alergií. „Vysrážení kaseinu a laktózy je základním principem celého výrobního procesu ghí. Následným přefiltrováním zbyde z másla tekutý máselný tuk plný vitamínů a omega-3, přičemž ghí v bio kvalitě obsahuje dokonce o 50 % více omega-3 mastných kyselin než ghí klasické," upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová. Energie z mastných kyselin obsažená v ghí navíc pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.

TIP pro vás!

Nahraďte běžně používané tuky přepuštěným máslem a pochutnejte si na pokrmech mnohem více! S ghíčkem lze smažit a grilovat, aniž by se tuk přepaloval, jelikož kouřový bod dosahuje až 250 °C, anebo s ním připravit řadu sladkých i slaných jídel. Ta budou následně jemnější a získají lákavou oříškovou vůni

Zdroj: vlasta.cz ceskeghicko.cz damejidlo.cz/blog

Čtěte také

Iveta Bartošová

Čtěte také

Sestra Ivety Bartošové jí zazpívala do nebe. A jak se žije synu Arturovi?

Čtěte také

Ivana Gottová s dcerami

Čtěte také

Daly vale světu slavných. Co dělá vdova po Karlu Gottovi Ivana a jejich dcery?

Čtěte také

Ovoce a zelenina jsou plné vitamínů

Čtěte také

Tyto potraviny jezte! Zaženou hlad, mají minimum kalorií a spoustu vitamínů

Obrázek Vlasta.cz

Umíte zvolit správnou velikost spodního prádla? pak je pod oblečením neviditelné

Nemusíte mít postavu modelky, daleko důležitější je umění přirozeně vyzdvihnout své přednosti. Spodní prádlo je k tomu předurčené, když padne jako ulité, máte vyhráno. I s velikostí XXL. Víme, jak na to.

Konečně je tady doba, kdy se ženy za své plnější křivky a nějaký ten faldík nestydí. Éra vychrtlých anorektických modelek sice ještě neskončila, ale v časopisech a na přehlídkových molech vidíme stále častěji i normální tvary. Některé firmy si dokonce zakládají na kampaních, které jsou postavené na ženách, které vídáme dnes a denně kolem sebe. Probíhají castingy na modelky plus size a křivky 90-60-90 začínají být překonané.

• Abyste se ve svém těle cítila prima a dokázala zdůraznit své přednosti, je třeba nosit dokonale padnoucí prádlo. To by mělo být pod oblečením téměř neviditelné.

• Pro prsa od velikosti D a výše vybírejte podprsenky s hladkými, tence vyztuženými košíčky nebo ty s částečně vyztuženými košíčky, které mají pevnější látku v dolní části a v horní třeba elastickou krajku. Fungovat bude i zmenšující podprsenka nebo nevyztužená a s kosticemi s flexi zakončením. Flexi kostice se přizpůsobí tvaru velkých prsou a tlakům přiléhajících paží, a nemohou tak vzniknout sebemenší odřeniny. 

Čtěte také

Hadí jed

Čtěte také

Pro krásu vše: Kleopatra drtila brouky, my teď kupujeme hadí jed nebo šnečí sliz

• Zásadní je také šířka ramínek, vybírejte si podprsenky s ramínky co nejširšími. Volte modely s pevným středem, to je to místo, které spojuje oba košíčky. Pevný střed drží velká prsa na hrudním koši, ta „neutíkají“ do podpaží, formuje je do svůdného dekoltu a dává jim tvar. Vybírejte si podprsenky se zapínáním vzadu a minimálně na tři háčky, s širším obvodem a s bočními kosticemi v obvodu. Taková podprsenka udrží vaše prsa na svém místě. 

• Vsaďte na kalhotky klasického střihu, sedět vám budou také ty s vyššími boky nebo střihy s légou v nohavičkách, ne s gumičkami. Máte- li boubelatá stehna, zvolte kalhotky s dlouhou nohavičkou, aby se vám o sebe nedřela kůže. Perfektní je také zcela bezešvé prádlo. Naopak bokové kalhotky a brazilky dělají nehezké zářezy v kritických místech a zbytečně se tak rýsují pod sukní či kalhotami.

Čtěte také

Muž v sukni

Čtěte také

Návrat mužů k sukním. Nebylo by to zas až tak neobvyklé

„Většina žen se doslova snaží nacpat své proporce do prádla menšího, než ve skutečnosti potřebuje. Nebo ho naopak kupují o číslo větší v domnění, že tak skryjí plné tvary. Ani jedna z těchto variant však ženské postavě nelichotí. Důležité je vybrat vždy skutečnou velikost, kvalitní střih a také materiál. Vhodné jsou především přírodní látky, které jsou prodyšné, jako například bavlna,“ říká Adam Rožánek, zástupce prodejce české značky spodního prádla.

Čtěte také

Budou se nosit barety

Čtěte také

Vyměňte letní kšiltovku a slamák za plstěný klobouček nebo manšestrový baret

Jak poznáte, že vám podprsenka nesedí?

Radí stylistka Žaneta Illutanová

  • Zapínání není tam, kde má být. Správně má být zapínání ve vodorovné pozici v nejužší části zad, nesmí se posouvat nahoru a mezera pod zapínáním by měla být na dva prsty. 
  • Zařezávají se ramínka. Většinou jste si vybrala příliš velký obvod podprsenky. Protože prsa neudrží, všechna zátěž je na ramínkách. Když je obvod dostatečně pevný, drží prsa až z 80 %. Ramínka pak jen plní svou základní funkci – dolaďují celkový tvar prsou. 
  • Prsa se v košíčcích tísní. Prsa v horní části košíčku přepadávají přes okraj a to nevypadá hezky. Zařezávání ani není zdravé. Vyberte si kostice, které obepínají prso po celé jeho délce a při pohybu prsa v košíčcích krásně sedí. 
  • Kostice odstává. Pokud vás kostice dře do prsou nebo odstává od těla, musíte si vybrat jiný střih podprsenky. Pro své pohodlí můžete zvolit podprsenku s flexi kosticemi, které mají pružné zakončení a nezapichují se do podpaží.
  • Prsa při pohybu propadávají spodem. Pokud při zvednutí rukou prsa propadávají, musíte sáhnout po podprsence s pevnějším obvodem.
  • Tlačí vás. Pokud vám po sundání podprsenky na těle zůstávají otlačená a bolavá místa, určitě změňte velikost.
  • Prsa se rozjíždějí do stran. Nevyztužené koše u sebe velká prsa neudrží, proto vybírejte mezi vyztuženými modely nebo těmi s dobře sedícími kosticemi.

ZDROJ: Vlasta.cz, Triola, Styx

Čtěte také

Hobo kabelka

Čtěte také

Trendem podzimu je hobo kabelka. Tápete? Tady je inspirace, jak ji nosit

Čtěte také

Každé znamení zvěrokruhu má svůj kámen

Čtěte také

Šperky podle zvěrokruhu. Střelci sluší granát, Lvovi tygří oko. Co sedí vám?

Čtěte také

Barevné legíny na doma i na ven

Čtěte také

Legíny buď milujeme, nebo nenávidíme. Pozor na zářezy v intimních partiích