Předpoklady pro povolání: novinář, námořní důstojník, hoteliér, umělec, lékař, sociální pracovník, ošetřovatel

Milostné a přátelské vztahy: bude se jim dařit v soužití s Rakem, Pannou nebo Štírem

Barva: zelenomodrá, duhová

Předměty: alba, hudební nástroje, alkohol, tabák

Rostliny: mák, tabák

Šťastný den: čtvrtek

Šťastná čísla: 11, 22, 47

Láska a vztahy

O tom, že patříte k lidem, pro které je láska důležitá, víte už dávno své a připomínat vám to netřeba. Stejně tak je vám jasné, že pro lásku a z lásky dokážete skály lámat a hory přenášet.

Po minulém roce, kdy na vás pozitivně působil Jupiter ve vašem znamení, který vám do života vůbec, a tedy i do vztahů vnášel sebevědomí, sebejistotu a sebedůvěru, bude letošek trochu chudší. Pokud máte v citech pořádek, systém a jistotu, že jdete správnou cestou, vadit vám to nebude. Trochu horší to bude v případě, kdy žijete sami a žádný partnerský vztah se na obzoru nerýsuje. Tam pak hrozí nebezpečí, že se do jeho hledání vrhnete za každou cenu a naděláte více škody než užitku. Akutní nebezpečí tohoto pro vás celkem škodlivého scénáře hrozí zejména mezi 25. březnem a 19. květnem. Jde o týdny, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Mars. Pokud chcete vědět, na co si dávat pozor, je potřeba, abyste si uvědomili, že jde o planetu ohnivou, která se ve vodním Raku moc dobře necítí. Navíc hrozí, že pod jeho vlivem zatoužíte po rodině tak mocně, že kvůli realizaci svých tužeb klidně a bez nejmenších výčitek svědomí rozbijete rodinu cizí. V takové chvíli si můžete sice opakovat, že své štěstí nemůžete stavět na neštěstí jiných, ale ani takovéto důtklivé vysvětlování většinou nezabere.

Když v tomto období neuděláte nic, kvůli čemu by vás hryzalo svědomí a za co byste se museli stydět, berte to jako své velké vítězství. Když prvotní tlak Marsu přejde, můžete se těšit na dny mezi 7. květnem a 4. červnem, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Venuše. Zjistíte, že je potřeba, abyste se k partnerovi chovali ohleduplně, ale zase to v tomto směru nepřeháněli. Tím, že z něj uděláte skoro až nesvéprávného jedince, který sám za sebe nemůže a nedokáže být zodpovědný, a proto tedy na všechno musíte dohlížet vy, je to špatně. I když máte pocit, že váš miláček kazí všechno, co se jen dá, musíte se ovládnout a čekat, až na to přijde sám. Následně ale můžete v tomto směru využít dny mezi 28. červnem a 10. červencem, kdy vaším sektorem lásky a romantiky prochází Merkur. S jeho pomocí dokážete s partnerem komunikovat tak, aby pochopil, že ho nechcete zbytečně ničit, ale že mu chcete zajistit příjemnou a láskyplnou existenci. To, co po něm chcete, mu vysvětlíte tak, že sám pochopí, že musí v některých záležitostech couvnout do výchozího bodu a znovu vyrazit trochu poupraveným směrem.

Když mu to dokážete sdělit tak, aby sám pochopil, že to jinak nejde, bude všechno v pořádku. Pokud však usoudíte, že si celá záležitost vyžaduje ještě trochu víc energie, počkejte si na týdny mezi 29. červencem a 4. říjnem, kdy vaším partnerským sektorem prochází Merkur, s jehož pomocí dokážete s miláčkem mluvit tak, aby pochopil, že jsou vaše prosby oprávněné a že nad nimi musí přemýšlet. Vy pak budete mluvit tak důtklivě, že sám pochopí, že mu nic jiného nezbývá. A protože je rozumný, taky to hned a bez váhání udělá…

Rodina, rodiče, děti

To, že lpíte na rodině, je v nynějších podmínkách naprosto logické a zdůvodnitelné. Měli byste si však dávat pozor, aby vám celá záležitost nepřerostla přes hlavu.

Při vaší touze po citovém zabezpečení a emoční jistotě hrozí stav, kdy se budete své rodině omlouvat za všechno, co uděláte a co řeknete. Své rodinné příslušníky pak necháte dělat, co chtějí, a ještě jim dovolíte, aby vás obviňovali ze všeho, co jim přijde na mysl a co jim slina na jazyk přinese. To, že byste se mohli bránit, vám vůbec nepřijde na mysl.

Ještě horší to bude ve chvíli, kdy se bude jednat o rodinném majetku. Pokud patříte k mladší generaci, můžete si být jistí, že se nejednou dozvíte, že nemáte dostatek zkušeností, abyste mohli komukoli radit nebo si vůbec dovolili počítat s tím, že by vaše názory někdo mohl brát vážně. To, že patříte mezi starší a životem zkoušené, taky není bůhvíjaké terno. Dozvíte se, že nerozumíte tempu nynější doby. V takovém případě si můžete vybrat, zda podlehnete emocím. Toto nebezpečí hrozí zejména mezi 11. dubnem a 5. květnem, kdy vaším sektorem rodiny prochází Venuše, která zároveň vytváří živlovou kvadraturu s Neptunem a Saturnem ve vašem znamení. Pak hrozí, že si se svými blízkými začnete vyčítat nejen to, co je aktuálně na pořadu dne, ale i to, co kromě té archivní žádnou výpovědní hodnotu nemá. Následně může dojít nejen k emočním výbuchům, ale i k tomu, co by se dalo bez velkého přehánění označit za citové vydírání toho nejhrubšího kalibru. Kdybyste si už do takové situace dostali, zapomeňte na veškeré city a uraženou ješitnost a chovejte se tak, aby každý pochopil, že se koupit ani ovlivnit v žádném případě nenecháte.

Kdybyste se však rozhodli, že se v rámci rodiny chcete domluvit, protože je to opravdu potřeba, budete muset chvíli počkat – přesně do 16. května, kdy se do vašeho sektoru komunikace dostane Jupiter, který zde vydrží až do konce roku. S jeho pomocí se dokážete vyjadřovat tak, aby vás museli brát vážně i lidé, kteří to dosud v úmyslu neměli. Pokud chcete mít opravdu krytá záda a jistotu, že s vámi na řešení těchto nejednoduchých problémů bude spolupracovat váš partner, měli byste využít dny mezi 29. červencem a 4. říjnem, kdy ve vašem partnerském sektoru pobývá Merkur. S jeho pomocí dokážete mluvit tak, abyste jak svého životního druha, tak zbytek rodiny motivovali ke spolupráci a k dlouhodobé součinnosti. Navíc sami sobě a tím i ostatním členům rodiny dokážete vysvětlit, že je potřeba, abyste spolu mluvili jasně a jednoznačně. Na veškeré náznaky s tím, že si druhá strana domyslí, co po ní opravdu chcete (nebo si naopak vy domyslíte, co chce někdo z rodinných příslušníků po vás), se vykašlete. Šlo by o zbytečnou námahu, která by vám stejně nic dobrého nepřinesla. Čím dříve si uvědomíte, že se o svou rodinu a vztahy, které v ní panují, musíte starat s minimálně stejnou intenzitou jako o své auto, tím to bude lepší. Neboť auto je jen mrtvý stroj, zatímco rodina živý organismus, který vaši péči nejenže potřebuje, ale který si ji i zaslouží.

Zdraví, kondice

To, že je pro vás první polovina roku vždycky ohledně zdraví náročná, víte velice dobře a žádné připomínky v tomto směru dostávat nepotřebujete. Letos však půjde o období, které bude ne sice zrovna náročnější, ale přesto zásadně jiné než cokoli, co jste v tomto směru dosud zažili.

Do vašeho sektoru zdraví duše se poprvé po více než dvou stoletích podívá mezi 23. březnem a 11. červnem Pluto. Jde o planetu, která je známá tím, že do oblasti, kam vstoupí, přináší revoluční změny, které jak jednotlivé zrozence, tak velké skupiny lidí nutí k zásadnímu přehodnocení všeho, co si o oblasti, kam Pluto jde, dosud mysleli a co v ní prožívali.

Ve vašem případě se Pluto přesouvá do vašeho sektoru zdraví duše, v němž se poslední více než dva roky pohyboval (a do 7. března ještě pořád pohybuje) Saturn. Kombinace těchto dvou rozporuplných vlivů je náročná a její zvládnutí vám může dělat potíže. Na jedné straně vás Saturn tlačí do pozice člověka, který si nevěří a který pochybuje o smyslu všeho, co dělá. Na straně druhé se ke slovu zatím sice ještě trochu nesměle, ale přesto důrazně hlásí Pluto. Ten vám vysvětluje, že všechno to náročné je za vámi, ale že je potřeba, abyste se v nových podmínkách konečně zorientovali a začali s planetárními vlivy pracovat tak, aby vám veškeré změny byly ku prospěchu. Vy si však musíte uvědomit, že na vás Pluto působí energií, se kterou dosud nemá nikdo na celém světě zkušenosti a na niž si musíte klopotně zvykat.

Mezi 3. a 26. lednem vám ji pomůže zvládnout Venuše, která vaším sektorem zdraví duše prochází a která vám dovolí, abyste se k tomu, co se ve vaší psychice děje, naučili konečně jasně a jednoznačně vyjadřovat. Pokud usoudíte, že si s tím sami nedokážete poradit tak, abyste mohli být spokojení, snažte se najít někoho, kdo vám umí nahlédnout do duše a kdo vám pomůže, abyste se v tom, co se ve vás děje, dokázali správně zorientovat. Ve vašem případě však hrozí, že se vám to zalíbí natolik, že se rozhodnete, že se něco podobného naučíte sami. Pak zapomenete na všechno a vrhnete se do studia psychologie, které zakončíte regulérním a především hodně nesnadným psychoterapeutickým výcvikem.

Pokud se zdraví těla týče, čeká vás zásadní období mezi 5. červnem a 7. říjnem, kdy tímto sektorem prochází Venuše. Pod jejím vlivem čekejte neobyčejnou touhu nejen po sladkých jídlech (což by Venuši vyloženě sedlo), ale po všech možných lahůdkách a dobrotách. S chutí je budete nejen pojídat, ale dokonce i vlastníma rukama vytvářet. Jde o činnost, která vám přinese všestranné uspokojení, ale která zároveň aktivuje veškeré vaše umělecké sklony – včetně těch, o nichž jste dosud neměli ani tušení. Přesně v tomto období si však dejte pozor na veškeré úlety, kterých byste se v této oblasti mohli dopustit. Tendence jíst víc, než je zdrávo, a pak toho litovat, je ve vašem případě neobyčejně silná. Vzhledem k živlové kvadratuře, kterou v této době tvoří Venuše s Jupiterem, hrozí stav, kdy budete přibírat i z toho, co jste snad ani nesnědli. Kdybyste se však ovládli a jedli přiměřeně, udržíte váhu na stávajících hodnotách a psychiku na úrovni, kdy si nebudete na nic stěžovat, ale naopak budete se vším spokojení.

Kariéra, práce, peníze

I když jste měli dosud pocit, že se vám v kariéře docela daří, opět se přesvědčíte, že nic netrvá věčně. Zatímco v posledních více než dvou letech váš sektor kariéry pozitivně ovlivňoval Saturn, teď se situace zásadně změní.

V prvních dvou měsících roku, kdy je Saturn ještě ve Vodnáři a kdy na něj pozitivně působí Mars z Blíženců, byste se měli snažit dotáhnout do vítězného konce rozpracované záležitosti. Týká se to zejména těch, které mají posílit vaši pracovní pozici a vaše pracovní okolí ujistit, že jste při zamýšlených změnách ti nejlepší, a tedy i přímo určení k povýšení.

Když se pak Saturn 7. března přesune do vašeho znamení, hrozí, že o sobě začnete zcela zbytečně pochybovat. Když to jen trochu půjde, měli byste se snažit své emoce potlačit a s pochybnostmi se srovnat. Pokud pod saturnskými podněty usoudíte, že vyměníte práci, můžete to klidně udělat. Když však chcete pořádně uspět, měli byste si celou akci dopředu řádně připravit a naplánovat. V první etapě se snažte využít Jupiter, který do 16. května pobývá ve vašem sektoru majetku vlastního. Překonejte se a běžte si pohovořit s nadřízeným. Svěřte se mu, že přemýšlíte o změně práce. Navrhněte mu, že zůstanete, pokud se postará, aby byla vaše práce pořádně oceněná. To, že vám všichni, kterým se se svým plánem svěříte, začnou vysvětlovat, že hrajete vysokou hru, která vám v případě vašeho nadřízeného stejně nevyjde, vás nesmí odradit. Když budete ve svém projevu dostatečně sebevědomí a přesvědčiví, je šance, že to vyjde, neobyčejně vysoká.

Ani v případě, kdy bude nadřízený souhlasit, se však nesmíte nechat ukonejšit pouhým slibem, který – jak známo – nezarmoutí. Naopak musíte trvat na tom, abyste co nejrychleji dostali nový platový výměr. Pokud ho nedostanete, využijte Jupiter ve svém sektoru komunikace k hledání nového místa, kde vás dokážou víc ocenit. Kdybyste však chtěli, aby vaše hledání bylo úspěšné, musíte se chovat zcela jinak, než míváte obvykle ve zvyku. Odložte veškerou zbytečnou skromnost a vsaďte na sebevědomý, a jak odbornými znalostmi, tak kouzlem osobnosti podložený projev.

Pokud se peněz týče, čeká vás v tomto směru zajímavé jaro. Vy pak musíte využít dnů mezi 20. únorem a 16. březnem, kdy vaším sektorem majetku vlastního prochází Venuše, a následně období mezi 19. březnem a 2. dubnem, kdy se zde nachází Merkur. Mezi 23. březnem a 11. červnem pak na tuto oblast sice jen chvíli, ale přesto dost důrazně působí Pluto z vašeho sektoru tajemství a věcí skrytých. A právě zde se skrývá problém, který vás může potkat a který byste měli promyslet dřív, než skutečně dopadne. Jde o týdny, kdy byste si měli dávat pozor na veškeré nedaněné peníze, na zapůjčení svého účtu pro nějaké skrývané bankovní operace a jiné podobné aktivity. Zejména v záležitostech, které se týkají mezinárodních platebních styků, musíte být neskutečně opatrní. Stejně tak přemýšlejte ve chvíli, kdy vás kamarád požádá o zapůjčení konta s tím, že tam chce skrýt nějaké peníze před svým partnerem. Z lidského hlediska ho sice můžete chápat, ale pokud chcete žít i nadále v pohodě a v klidu, rychle pochopíte, že to opravdu nemusí být rozumné jednání. Odmítnout pak kvůli vlastnímu bezpečí a klidnému spaní musíte sice zdvořile, ale tak, aby druhá strana věděla, že s vámi nehne.

Seberozvoj a duchovní cesta

O tom, co se sebou máte dělat, přemýšlíte už dlouhá léta soustředěně a vytrvale. Snad odjakživa je vám jasné, že se pouze se znalostmi, které jste získali ve škole, po celý život nevydržíte.

Navíc patříte k lidem, kteří se učí rádi a s chutí – a pokud jde o něco, co vás baví, nové vědomosti doslova vsakujete. Když se ale máte něco nového naučit opravdu dobře, je potřeba, abyste si už od začátku vytvořili vhodné podmínky. Především by mělo jít o oblast, která vás neskutečně baví a zajímá. Když není tato podmínka splněná, mělo by jít o oblast, kde je vám sice jasné, že vás to nebaví, ale zase víte, že jde o něco, co se ve vlastním zájmu musíte co nejrychleji naučit a co nejlépe zvládnout.

Pokud se chcete opravdu zabývat něčím, co na vás pozitivně působí a co se pozitivně odrazí na vašem seberozvoji, musíte si to správně načasovat. Když se pak na jaře dostane do znamení Raka nejdříve Venuše (mezi 7. květnem a 4. červnem) a pak Merkur (od 28. června do 10. července), které aktivují nejen vaši touhu po vědomostech, ale zároveň vám dokážou, že Komenského heslo o škole, která je zároveň hrou, pořád ještě platí. Kdybyste se navíc dostali do situace, kdy byste mohli nové vědomosti zvládat spolu se svými dětmi nebo mladšími příbuznými či kamarády, kteří jsou z jiné generace, bude to ještě lepší. V takovém případě je skoro jisté, že se budete učit rychle a vědomosti si nejen dokážete zapamatovat, ale zároveň je i zpracovávat a prakticky využívat naprosto bez problémů. Následně pak pochopíte, co dělat, abyste je využili nejen toho, co jste se naučili, ale navíc pochopili souvislosti, ke kterým to vede.

V dalších týdnech vás pak čeká pohoda a klid. Můžete se těšit na léto, ve kterém budete využívat to, co jste se na jaře naučili. Pokud byste chtěli své znalosti a vědomosti prohloubit a prakticky uplatnit, budete k tomu mít spoustu příležitostí. Kdyby se stalo a vy měli šanci na pobyt v cizině, měli byste ho využít. Všechno, co vám ukáže život z jiného úhlu a donutí vás, abyste o něm uvažovali zcela jinak než dosud, se ukáže jako velice užitečné.

Později na podzim, kdy se do vašeho sektoru vyššího vzdělání a duchovna dostane nejdříve Merkur (mezi 22. říjnem a 9. listopadem), na jehož vliv navazuje skoro paralelně mezi 12. říjnem a 23. listopadem Mars a od 4. do 28. prosince Venuše, se najednou dostáváte do stadia, kdy konečně pochopíte, kde máte hledat odpovědi na základní filozofické otázky. To, že byste během tohoto krátkého období pochopili, kdo jste, odkud, přicházíte a kam jdete, je sice hodně málo pravděpodobné, ale to vám vůbec nevadí. Pro vás je důležité už jen to, že jste si připustili, že podobný problém vůbec existuje, a začali jste ho řešit a hledat rozumnou odpověď. O své závěry se pak podle vlastního uvážení můžete podělit s lidmi stejné krevní skupiny. Toho, že byste je nenašli, se obávat nemusíte. Když o podobnou komunikaci projevíte zájem, zjistíte, že těch, kteří si o tom s vámi chtějí povídat, je opravdu hodně. A zkušenosti, které si spolu vyměníte, jsou po všech stránkách k nezaplacení.

ZDROJ: časopis Vlasta, E.M.A. Europe