Doba přípravy:

20 minut + 2 hodiny na odležení těsta

Suroviny na 4 porce:

• 500 g jablek
• 160 g hrubé mouky + trocha na pomoučení válu
• 1 vejce
• 100 g másla
• 1 jablko na dozdobení
• 1 balení tvrdého tvarohu
• 100 g cukru krupice
• mletá skořice
• sůl

Čtěte také

Cukety se skvěle hodí do bábovky!

Čtěte také

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník

Postup: Jak na jablkové knedlíky

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nastrouhejte na hrubém struhadle, slijte šťávu a k jablkům přidejte špetku soli a mouku. Vypracujte hladké těsto a na 2 hodiny je dejte odležet do chladničky.

Do těsta zapracujte vejce; pokud je ještě příliš řídké, přisypte trochu hrubé mouky. Na pomoučeném vále odkrajujte lžící z těsta kousky a s trochou hrubé mouky je vytvarujte do podoby kulatých knedlíků o průměru asi 4 cm. Dejte je vařit na 10 minut do vroucí vody a po vyjmutí rozpulte.

Na pánvi rozehřejte máslo a lehce na něm osmažte na plátky nakrájené jablko. Knedlíky rozdělte na talíř, posypte je nastrouhaným tvrdým tvarohem a cukrem. Polijte rozpuštěným máslem a dozdobte skořicí posypanými plátky jablek.

Tip: Místo tvarohu zkuste knedlíky posypat skořicí s cukrem nebo opraženou strouhankou a cukrem.

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur