Nedávná studie výzkumníků z Harvard TH Chan School of Public Health přinesla zjištění, že pití čtyř šálků kávy denně může snížit objem tělesného tuku až o čtyři procenta.

Výzkum na dané téma probíhal dvacet čtyři týdnů, během nichž vědci sledovali 126 dospělých s nadváhou, kteří měli problém se spalováním přijaté energie. Vědci části z nich dávali pít kávu a části nápoj podobný kávě. Cílem bylo zjistit, zda pití kafe snižuje riziko, že se u těchto lidí rozvine diabetes druhého typu.

Místo ovlivnění cukrovky spalování tuku

To se nepotvrdilo, respektive ve studii káva neovlivnila citlivost účastníků studie na inzulín – hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Výzkum však přinesl neočekávaný výsledek, pravidelné pití kafe vedlo k mírné ztrátě tělesného tuku. Autoři práce na základě toho soudí, že kofein zvyšuje výkonnost spalování. Jiné vysvětlení zní, že kofein v tomto množství potlačuje chuť k jídlu. Na druhu stranu, příliš mnoho kofeinu s sebou může nést nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, nervozita, zrychlený srdeční tep a žaludeční potíže.

Nicméně, nečekejte od kávy zázraky, v rámci studie trvalo půl roku, než se efekt pravidelného pití relativně velkého množství ukázal. Navíc si samozřejmě kafe nesměli sladit či si do něj dávat tučnou smetanu.

Kofein může zrychlit metabolismus

Bohužel ne všechna zjištění týkající se kávy a vlivu na hubnutí jsou pozitivní. Někteří lidé po kafi špatně spí a to se může projevit tím, že budou naopak přibírat. Jak vysvětluje například výživová poradkyně Věra Boháčová, nedostatek spánku sám o sobě zvyšuje produkci stresového hormonu kortizolu, který podporuje zvýšené ukládání tělesného tuku. Nevyspalost navíc člověka část nutí jíst sladká a tučná jídla. Pozor také na různé hotové kávové nápoje, které obsahují přidaný cukr.

Kofein je přírodní stimulant, který se běžně vyskytuje v kávě nebo čaji, množství závisí na způsobu pražení kávových zrn, způsobu přípravy nápoje i na síle kafe, které pijeme. Malé dávky kofeinu se každopádně, pokud jde o spalování tuků v těle, neprojeví nijak.

Jedna dřívější studie například zjistila, že kafe může zrychlit metabolismus až o deset nebo více procent, ale člověk by musel vypít sedm až devět kafí denně, podle toho, kolík sám váží. Další studie dospěla k přijatelnějšímu zjištění, že pokud člověk pravidelně pije kávu, může mu to pomoci udržet hmotnost v přijatelné výši.

„Semena kávy obsahují kofein, který povzbuzuje činnost srdce, mozku, nervů, ledvin a svalů. Kofein je v současné době nejznámější a nejlépe popsanou účinnou látkou v kávě, nicméně tento nápoj obsahuje spoustu dalších, lidskému organizmu prospívajících látek,“ říká nutriční terapeutka z pražské Všeobecné fakultní nemocnice Lucie Růžičková.

Pozor na odvodnění

Účinky kávy na lidský organizmus už léta zkoumají odborníci na celém světě. Stále více odborných prací potvrzuje, že konzumace kávy má u zdravého člověka spíše pozitivní účinky, jako je například prevence určitých typů onemocnění. Vědci a lékaři se shodují v tom, že za přiměřené pití kávy lze označit denní konzumaci nejvýše čtyři až šest šálků, což by mělo odpovídat přibližně 300 mg kofeinu. Pozor, v případě častého pití kávy tělo ve zvýšené míře vylučuje i zdraví prospěšné minerální látky z těla a více se odvodňuje – proto je vhodné dát si ke kafi vodu s minerálními látkami, například slabé přírodní minerálky.

Každopádně, neslazená černá káva obsahuje naprosto minimum kalorií a tudíž po ní nepřiberete, pokud k ní přidáte trochu nízkotučného nebo polotučného mléka, pořád se nic neděje. Ale pokud si například během dne přidáte do kafe celkem půl litru polotučného mléka, je to už skoro tisíc kJ energie, což odpovídá skoro dvěma bílým rohlíkům. Přitom míváme tendenci podobné věci, jako je mléko či dokonce smetana do kafe, do svého denního energetického příjmu nezahrnovat.

ZDROJ: Vlasta.cz, https://www.healthline.com/nutrition/coffee-and-weight-gain#weight-loss, https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/four-cups-of-coffee-modest-loss-of-body-fat/, https://academic.oup.com/ajcn/article/111/2/448/5686860, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16522916/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14684395/

Související články