Jediné, čeho se dvě třetiny českých mužů opravdu bojí, je rakovina. Ani strach je ale nedonutí k doktorovi jít. Pravidelné onkologické prohlídky absolvuje jen necelá čtvrtina ze čtyř milionů dospělých mužů v Česku. Co s tím zmůžete vy jako milující manželka?

Tohle fakt nesnášejí!

Partnerský poradce Tomáš Novák tvrdí, že musíte nasadit kalibr, který se nesetká s odporem. S čím naopak narazíte vždycky? Se zbraněmi ryze ženskými. „Mužům opravdu hodně vadí ženský pláč a křik a napomínání ve smyslu ‚ty se stále na něco vymlouváš‘,“ tvrdí psycholog. Taky jsou alergičtí na to, když jste takzvaně moc chytrá nebo jen uraženě mlčíte, a taky na všechny vaše věty začínající slovy: „Kamarádka říkala, že…“ A rovněž na všechno, co se týká nemocí, třeba když máte rýmu vy nebo on, ale stačí i to, že o nemocech vůbec mluvíte. S čím naopak uspějete?

On za to nemůže

Zásadní je nebrat jeho vztekání osobně a nevztahovat ho na sebe. Možná vám pomůže fakt, že za to váš partner vlastně ani tak moc nemůže. Oblast mužského mozku pro potlačování hněvu je totiž menší než u žen, má to nejspíš co dělat s evolucí a mužskou ochranitelskou funkcí. „V poradenství platí, že nevíte-li, zda se smát, nebo plakat, volte to první,“ radí Tomáš Novák, jak se ve vypjatých chvílích s mužovým vztekáním vyrovnat.

Potřebují jasné informace

Také adaptační mechanismy, jak zvládat krize, fungují u mužů trochu jinak. Na rozdíl od žen nemyslí stále na to, co bude, a neomílají to pořád dokola. Postupují krok za krokem. Doktoři řekli, že máme ten a ten problém a máme přijít za týden na tohle vyšetření a za měsíc na tamto, tak to budu řešit za týden a za měsíc, mezitím si dám pohov. Pokud mu žena začne vyčítat, že je mu všechno ukradené, zatímco on jí, že je přecitlivělá, pravdu mají oba. A proto to bývá někdy tak složité.

Docentka Jana Prausová, přednostka Onkologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol si přesto myslí, že nemáte péči o svého muže vzdávat. „Ženy mají na zdraví mužů často větší vliv, než si samy připouštějí. Většina mužů se prohlídky bojí. Je to pro ně příliš intimní. Právě proto je nutné je podpořit a zdůraznit, že třeba právě vyšetření prostaty není vůbec bolestivé a není důvod k obavám,“ vysvětluje docentka.

Načasovat

Chcete, aby vás konečně začal poslouchat? Americký psychoterapeut Kevin Leman, autor mnoha knih o spokojeném partnerském soužití, radí: „Cesta vede přes fyzické doteky. Nejdříve se přesvědčte o tom, že tady s vámi vůbec hlavou je. Pak ho podrbejte po zádech, pohlaďte po rameni a teprve tehdy začněte mluvit.“ A máte-li pocit, že má váš muž psychické problémy, psychologům se osvědčil ještě jeden trik: zavolejte na některou z linek důvěry, partnerovy příznaky zkonzultujte a poraďte se co dál a kde je v okolí nějaký psycholog či psychiatr. Když pak dáte partnerovi jeho telefonní číslo, můžete si oddychnout. Udělala jste maximum a teď už je to jen na vašem muži.