Vědecké studie prokázaly, že pro přitažlivost není rozhodující náš zrak, ale něco mnohem hlubšího, co je ukryté v našem podvědomí. Jistě, zrak je jedním z nejdůležitějších senzorů, pokud jde o vnímání přitažlivosti ostatních lidí. Ale jak to, že nám připadá přitažlivý někdo, kdo na první pohled není dokonale krásný, ale někdo, kdo má třeba pupínky na bradě nebo křivý nos? Není to tedy jen zrak, ale taky několik chemických reakcí v mozku, vůně a zvuky, které celkovou přitažlivost dotvářejí. I výběr partnerů je založen podvědomě na míře dominance v hlase a na tom, jak nám ten druhý voní.

Vůně podněcuje přitažlivost

Možná se ale ptáte, jak zjistit, která vůně vás přitahuje a která potenciálního partnera odpuzuje? U žen se podle odborníků zdá, že je v případě mužů přitahuje vůně potu díky androstanolu (steroidní hormon), který patří mezi feromony. A feromony fungují jako chemický signál produkovaný jedním organismem (v tomto případě mužem) za účelem ovlivnění chování jedinců stejného druhu. Je to doslova chemická výzva, kdy záleží i na množství. Příliš moc feromonu funguje zase jako repelent, tedy odpuzovač. Muži pak reagují pozitivně na ženské parfémy, jako repelent však vnímají vůni slz. Chcete-li si tedy muže udržet nebo ho získat, nebrečte často.

Protiklady se přitahují

Všichni tohle pořekadlo známe. Dobrá zpráva je, že ve skutečnosti je to vlastně pravda. Některé studie naznačují, že ženy i muže přirozeně přitahují lidé s odlišným genetickým plánem (takzvaný lidský leukocytový antigen). Naše podvědomí nám „říká“, kdo má nejlepší genetický materiál pro zdravé pokračování druhu. Pravděpodobně je to náš mozek, který dokáže chytře detekovat tyhle informace z pachů a vůní.

Při flirtování ženy podvědomě zvyšují hlas

Všimli jste si někdy, že my ženy při flirtování trošku zesilujeme hlas? No možná že ne každá, ale podle mnoha výzkumů je patrné, že v závislosti na stavu, v němž se nachází, se mění i výška ženského hlasu. Nejvyšší je v době ovulace a znamená to podvědomou zprávu do mužského mozku. Proto muži milují, když ženy začnou mluvit tak trochu roztomile.

„Miluji tě“ má větší efekt, když se zašeptá do levého ucha

Jestli chcete, aby v břiše vašeho partnera poletovali motýli a polechtali ho, ujistěte se, že šeptáte tahle slovíčka do levého ucha. Existují studie, které říkají, že hlasová stimulace je účinnější a dlouhodobější, pokud je sdělována do levého ucha místo do pravého. Ve skutečnosti je totiž levé ucho o šest procent více stimulační než pravé.

Ženy se staršími otci přitahují starší muži

Určitě jste už někde četli nebo slyšeli, že ženy, které jsou přitahovány staršími muži (o dost staršími), měly v dětství nějaké problémy se svými otci. Není to ale tak docela pravda.

Některé studie prokázaly, že ženy se staršími otci budou pravděpodobně více přitahovány staršími muži. Podle průzkumu považují za atraktivnější starší muže s méně vlasy nebo plešaté a s více vráskami na obličeji. Totéž, ale opačně, se týká žen, které měly mladé otce.