Špecle? Typické bavorské jídlo chutná s kuřetem na paprice nebo se sýrem

Anna Kučerová | 5. 3. 2022

Zeptejte se kohokoliv, jaké zná těstoviny. Patrně na vás vychrlí smršť italských názvů počínaje špagetami přes penne až po ravioli, následovanou nudlemi, fleky či kolínky. Těstovin zná každý opravdu mnoho druhů, jen trochu zapomínáme na základ tohoto slova – těsto. A z něj se dají dělat věci!

Základní recept na spätzle (čtěte špecle)

Tyto drobné nočky, nebo spíše lze říci vaječné těstoviny, jsou považovány za typické národní jídlo Švábska a vůbec Německa (Bavorska). Obvykle se připravují ručně z těsta položeného na namočenou dřevěnou destičku s mírně zkosenou hranou, ze které zkušené hospodyňky neuvěřitelnou rychlostí odkrajují nožem nebo obdélníkovou kartičkou kousky těsta přímo do vroucí osolené vody. Snadnější přípravu umožní speciální struhadlo s pohyblivým zásobníkem na těsto. Spätzle se podávají k různým omáčkám, masovým ragú či k zadělávaným masům. Nebo je lze krátce osmažit na másle a posypat strouhaným sýrem.

Suroviny:

  • 320 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 ,5 dl vlažné vody
  • kousek másla
  • sůl

Postup:

Prosátou mouku smícháme s vejci, vodou a solí a vypracujeme tužší, ale dostatečně vláčné těsto. Na okraj hrnce s vařící osolenou vodou položíme prkénko s těstem, nožem z něj ukrajujeme malé kousky a vhazujeme je přímo do vody (nebo použijeme speciální struhadlo, případně síto s většími otvory). Těstoviny necháme přejít varem, a jakmile vyplavou na hladinu, scedíme je, necháme odkapat a promícháme s kouskem másla. Náš tip Přidejte do těsta hrubě nasekaný špenát a uvařené špecle prohřejte s kouskem másla. Pak je stačí jen posypat osmaženou cibulkou.

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu
Recepty

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Spätzle s kuřetem na paprice (čtěte špecle)

Suroviny:

  • 400 g uvařených těstovin - spätzlí
  • 8 dolních kuřecích stehen
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 60 g sádla
  • 1 ,5 dl zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletá paprika
  • sůl

Postup:

Na zahřátém sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme osolená kuřecí stehna poprášená moukou, posypeme paprikou a podlijeme třemi lžícemi vody. Přidáme rozmačkaná loupaná rajčata z konzervy, osolíme a dusíme na mírném ohni pod pokličkou doměkka. Když je maso měkké, podlijeme je smetanou, prohřejeme a promícháme. Spätzle uvařené v osolené vodě slijeme, necháme okapat a podáváme spolu s kuřetem.

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy
Recepty

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Tagy máslo mouka nudle Paprika penne sůl sýr špagety těsto těstoviny