Zapomeňte na pomluvu, že elektrokola jsou pro lenochy. Není to pravda. Co byste o nich měli vědět? Nejčastější mýty a nepravdy vysvětluje mnohaletý propagátor elektrokol Jakub Ditrich ze společnosti ekolo.cz. Nevěřte tomu, že jde o výborný dopravní prostředek pro seniory a uživatele s pohybovým omezením!

Lehkost jízdy

Šlapání se nevyhnete. Stále se jedná o kolo, ale oproti klasickému jízdnímu kolu to bude mnohem příjemnější zážitek. Na elektrokole se nenadřete, kilometry vám budou ubíhat pod nohama. Ani projížďka v náročném terénu a prudké stoupání vás neodradí od dalšího výšlapu. Do kopce pojedete s lehkostí, jako byste měli stále vítr v zádech. Elektrokolo vám dodá pomocí elektromotoru dávku energie do pedálů. Jízda na něm vás doslova nabije pozitivní energií.

Především velké převýšení a kopce většinu z nás odradí od zdravé jízdy na mechanickém kole. Každý je zvládá jinak, někdo kopce v pohodě vyšlápne, jiný raději z kola sesedne, avšak ten, kdo vlastní elektrokolo, kopec ani nepocítí. Elektromotor vám ve šlapání pomůže především v kopcích a v těžších terénech.

Můžete si i máknout

Výhodou je, že elektrokolo, respektive to, jak vám bude pomáhat jeho elektromotor, si můžete regulovat podle nálady. Spěcháte nebo jste unavení? Zvolte „turbo“ a e-kolo pojede „skoro“ samo. Chcete si zasportovat a potřebujete jenom malinko pomoct do prudkých kopců? Žádný problém!

Na věku nezáleží

Elektrokola používají děti školou povinné, ale i senioři. Nezáleží ani, zda jste profesionální cyklista nebo začátečník. Společným pojítkem všech generací je radost z pohybu a pocit volnosti. Elektrokola se stávají moderní alternativou dalšího automobilu do rodiny. Při pohybu po městě jsou rychlejší a samozřejmě neobtěžují své okolí ani nadměrným hlukem nebo exhalacemi, a navíc se vyhnou zácpám. Jak na bezpečnou jízdu ve městě, se dozvíte na www.cykloskola.cz.

Helma není povinná, ale vezměte si ji!

Kolem elektrokol vznikla bublina mylných informací. Elektrokolo rovná se jízdní kolo – jezdíte tedy na nich všude tam, kde na běžných jízdních kolech, pro pohyb na cyklostezkách neexistují žádná omezení. Nepotřebujete řidičské oprávnění ani pojištění. Není zapotřebí ani helma, ale vy moc dobře víte, že je mnohem lepší ji na hlavě mít.

Elektrokolo lze složit a je levné

Skládací verze rozhodně stojí za pozornost. Používá je stále více lidí, kteří často kombinují dopravní prostředky. E-kolo se v klidu sveze i v tramvaji nebo v kufru taxíku. Pokud vás zajímají náklady, tak jsou opravdu tak malé, že je nemáte šanci zaregistrovat (asi 0,5 kWh na jedno nabití, tedy 1–2 Kč podle vašeho tarifu). A k tomu jednou za rok pak sto korun za servis. Baterii bude třeba vyměnit asi po 25 tisících kilometrech, takže i když si zvyknete jezdit každý den, nebude to častěji jak jednou za pět až šest let.

Udržte si kondici

Možná jste nabyli dojmu, že pokud si pořídíte elektrokolo, nebudete muset už nikdy šlápnout do pedálů. To je ale omyl. Díky elektromotoru, který vám bude při jízdě asistovat, je jízda mnohem příjemnější a snadnější. I tak však vynaložíte jistý pohyb, který vám může pomoci zformovat postavu. Studiemi je ověřeno, že se díky stabilní tepové frekvenci na e-kole hubne rychleji a snáz než na mechanickém kole.