Studie uveřejněná v publikaci Psychological Science vychází z toho, že lidé mají tendence stavět se do pozitivního světla a nechtějí být spojováni nebo srovnáváni s nikým, kdo má negativní pověst. Tudíž se vědomě distancují od lidí, kteří představují jejich vlastní negativní odraz. Autoři studie Rebecca J. Krause a Derek D. Rucker se rozhodli zjistit, jestli nás za určitých okolností naopak takové typy nepřitahují. Jestli nás zkrátka něco netáhne k našemu „temnému já“.

V sérii šesti výzkumů zjišťovali psychologové, zda nám naše temné stránky nepřipadají atraktivní v případě, že to nás osobně nijak neohrožuje. Nebudeme za to souzeni, vysmíváni nebo trestáni. Pro tento účel se tedy zaměřili na negativní fiktivní postavy.

Podobné přitahuje

První studie oslovila hráče online platformy, kde vystupovali schovaní za své avatary. Platforma vám nabídne stát se fiktivní postavou z knih, filmů, seriálů nebo videoher, a to podle toho, jak odpovídáte ve vstupním dotazníku. Uživatelé dostanou možnost stát se fanouškem některé z postav. Analýzou údajů z této platformy zjistili vědci, že záporní i kladní hrdinové sdíleli se svými fanoušky povahové vlastnosti. Tedy že uživatele platformy přitahovaly postavy, které jim byly podobné.

Následující studie našla důkazy, že srovnávání se skutečnými záporáky nám způsobuje nepříjemné pocity. Účastníci studie byli pomocí testů přirovnáni buď ke skutečnému, nebo k fiktivnímu hrdinovi či zločinci. Ti, kteří z toho vyšli jako hrdinové obou typů, byli spokojeni, stejně jako ti, kdo byli přiřazeni k fiktivnímu záporákovi. Nepříjemné to bylo jen těm, které test přirovnal ke skutečnému zločinci.

Třetí studie už se zaměřila vyloženě na televizní seriály a potvrdila hypotézu, že se rádi díváme na hrdiny, kteří jsou nám v něčem podobní. Ať už jsou kladní, nebo záporní. Ale doplňkový výzkum ukázal, že u záporáků je tato přitažlivost silnější.

Ďábelský smích

Poslední dvě studie ovšem ukázaly, že pokud se lidem tento princip prozradí, okamžitě o svůj oblíbený seriál ztratí zájem. Protože přestane platit pravidlo, že je srovnání se špatným hrdinou nemůže nijak ohrozit. Prostě jakmile to praskne, přestaneme být sami k sobě upřímní a jsme ochotni opustit rozjetý děj, jen aby to na nás nevrhalo špatné světlo.

Co o vás tedy prozrazuje oblíbený seriál? Pokud je v tom příběhu nějaký zloun, podívejte se pořádně na jeho charakterový profil. Nikdo vás nemůže soudit, tenhle rozbor si udělejte jenom ve své hlavě. Pak si z toho vezměte ponaučení a seriál v klidu dokoukejte. Nechcete přece přijít o potěšení z oblíbeného seriálu jenom proto, že jeho záporný hrdina čtvrtí lidi, krade děti nebo čůrá sousedovi na skalku. A občas si v duchu dopřejte potěšení z ďábelského smíchu.

Zdroj: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797620909742