Trápí vás vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu v krvi či snad přibývající vrásky v obličeji? Líbejte se a možná vaše neduhy zmizí, ani se nenadějete. Tohle všechno totiž podle vědců taková poctivá líbačka umí šmahem napravit!

Cesta ke štíhlé linii

A také odbourává stres a pomáhá snižovat tvorbu zubního kazu. Kromě toho posiluje svaly obličeje a tím bojuje proti stárnutí pleti. Hra s jazykem vám tak dost možná ušetří pěkných pár tisícovek za plastickou operaci. Takový jeden pěkně rozdivočelý polibek uvede do pohybu desítky obličejových mimických svalů a na vrásky působí jako žehlička na hedvábí. Lékaři mimo jiné doporučují terapii líbáním i na bolest všeho druhu. Potvrzuje to například tato studie Lékařské fakulty Stanfordské univerzity. Tělo při této bohulibé činnosti totiž vylučuje endorfiny, které způsobují lehkou euforii. A zrychlí se vám srdeční frekvence a tím povzbudíte krevní oběh.

Japonští lékaři dokonce tvrdí, že líbání je skvělým lékem na sennou rýmu. Tříminutové intenzivní pusinkování důkladně pročistí dýchací cesty a zastaví tak dráždivé kýchání. Tělo se totiž při laškování se rtíky uvolňuje a zatímco vaše jazýčky se proplétají v milostném opojení, produkce histaminu zodpovědného za alergické symptomy se snižuje.

Nejenže budete zdraví, ale budete i štíhlejší. Při takovém vášnivém políbení spálíte totiž za minutu až 30 kalorií. Jen pro představu: minuta rychlé chůze vás připraví jen o 4 až 5 kalorií.

Na druhou stranu polibek může být i zdrojem nemocí – obsahuje totiž velké množství bakterií. Díky nim ale zároveň de facto posilujeme imunitu; líbání je tak vlastně i příjemná forma jakéhosi očkování. Imunitní systém se mobilizuje a posiluje. Tak na to nezapomínejte a poctivě posilujte!

Pozitiva líbání

Fenyletylamin a dehydroepiandrosteron, to jsou hormony, které mohou za to, že se při líbání cítíme skoro jako v nebi. Přidejte adrenalin, jehož hodnoty pak stoupají přímo ďábelskou rychlostí, a máte důvod, proč se my lidé tak rádi líbáme. Pakliže je to stále jeden a ten samý člověk, vášeň nejspíš časem trošku ochladne. Bohužel! Omezit se na letmé polibky na tvář by ovšem byla hrubá chyba – myslete na své zdraví!

Posílení výkonu plic Obvyklý výkon dvaceti vdechů za minutu se zvýší až na šedesát.

Zlepšení stavu dutiny ústní Stoupá produkce slin, které obsahují látky zabraňující tvorbě zubního kazu a neutralizuje se kyselý plak na zubech. Je to i dobrá masáž dásní.

Vliv na duševní pohodu Vyplavují se „hormony štěstí“ endorfiny. Ty vám zajistí dobrou náladu, protože dokážou omezit pocity stresu.

Posílení obličejových svalů V pohybu je až 30 obličejových svalů. Při intenzivním polibku dochází k prokrvení pokožky obličeje, čímž se vyhlazují vrásky.

Spálení kalorií Pro štíhlou postavu je líbání ideální trénink!

Lepší krevní oběh Dlouhý polibek snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Srdce tluče rychleji, zlepšuje se prokrvení a prokysličení organismu.

Mírnění bolesti Líbání nejenže tiší bolest, sliny také obsahují substance, které mohou urychlit hojení ran

Z historie polibků

Z historie polibků

  • Podle historiků má polibek na svědomí římský císař Romulus, který zakázal ženám pít víno. Dodržování zákona hlídali muži. Nestačilo přivonět, účinnější bylo ochutnat rty, zda na těch ženiných nezůstaly kapky zakázaného moku či nejsou-li po něm cítit.
  • Starověcí Římané zdravili polibkem přátele, rodinu, lidi na ulici i podomní obchodníky.
  • Tři křížky jako tři polibky se ve středověku používaly místo podpisu. Negramotní lidé kupní smlouvu stvrdili třemi křížky a následně ji políbili na znamení věrohodnosti a upřímnosti.
  • Ve středověku se líbalo podle společenského stavu. Stejně postavení lidé se líbali na rty, těm o stupeň výš se líbala ruka, ještě výše postaveným koleno a nejvyšším nohy, případně zem vedle nohou. Odtud rčení „líbám zem, po které kráčíš“.

Zdroj: https://med.stanford.edu/news/all-news/2010/10/love-takes-up-where-pain-leaves-off-brain-study-shows.html