Burgery z červené řepy a fazolí
Burgery můžete servírovat klasicky v bulce anebo k nim udělat salát či jinou přílohu, rázem vykouzlíte skvělé hlavní jídlo.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 4 burgery:
- 150 g červené řepy
- 125 g červených uvařených fazolí
- 60 g ovesných vloček
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky garam masaly
- 1 lžička tymiánu
- 1/2–1 lžička soli
- pepř
K podávání:
- burgerové bulky
- zelenina – rajčata, okurka, salát
- nakládaná cibulka
Postup:
1. Červenou řepu uvařte ve vodě doměkka. Po uvaření ji oloupejte a rozmixujte na pyré.
2. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Fazole rozmixujte a přidejte všechny ostatní ingredience – pyré z řepy, cibuli, česnek, všechno koření, ovesné vločky a sůl s pepřem dle chuti.
3. Směs dejte nejméně na 15 minut odležet do lednice, aby vločky nasákly vodu a směs trochu více zhoustla.
4. Ze směsi vytvořte 4 burgery. V pánvi na lžíci oleje je osmahněte, z každé strany 3–5 minut, dokud nejsou na povrchu křupavé.
5. Podávat můžete s burgerovými bulkami a oblíbenou zeleninou nebo v odlehčené verzi se salátem.
Cizrnové burgery
Líbí se nám, jak je cizrna variabilní. Jde z ní udělat pomazánka, dá se přidat do salátu, můžete z ní udělat dezert anebo právě bezmasé burgery. Lze je využít nejenom na grilovačku, s přílohou dobře poslouží i jako báječný oběd.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 4 burgery:
- 240 g uvařené cizrny
- 1 plechovka kukuřice (360 g)
- 1 hrst koriandru nebo petržele
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- mletý koriandr
- majoránka
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
1. Do food processoru vložte cizrnu a krátce ji rozmixujte, stačí jen tak dlouho, aby se kuličky rozpadly.
2. Přidejte kukuřici a další ingredience. Osolte a opepřete dle chuti a ještě krátce mixujte.
3. Směs nemusí být dokonale hladká, ba naopak, je lepší, když v ní zůstanou kousky cizrny či kukuřice.
4. Navlhčenýma rukama ze směsi vytvarujte 4–5 burgerů. Dejte je na 30 minut odležet do lednice.
5. Burgery vytáhněte z lednice, lehce je potřete olivovým olejem. Rozpalte kontaktní gril (lze i na pánvi) a grilujte z obou stran dozlatova zhruba 3 minuty. Všechny ingredience jsou uvnitř burgerů již uvařené, jde jen o to vytvořit krustu na povrchu. Pak podávejte.
Burger bulky
Abyste připravili ten nejlepší burger, potřebujete taky ty nejlepší čerstvě upečené bulky. Zkuste ty podle receptu Veroniky Žmolilové.
Doba přípravy: 1 hodina + kynutí
Suroviny na 8 bulek:
- 330 g hladké mouky
- 130 g mléka
- 10 g třtinového cukru
- 9 g soli
- 1 vejce
- 20 g rostlinného oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce na potření
- sezamová semínka
Tangzhong:
- 60 ml mléka
- 30 ml vody
- 20 g hladké mouky
Postup:
1. Tangzhong: do rendlíku dejte mouku s vodou a mlékem, na velmi mírném plameni za stálého míchání metličkou uvařte jakousi směs konzistence podobné kaši nebo pudinku. Pak odstavte z plotny a odložte stranou.
2. Pak připravte kvásek: rozdrobené droždí rozmíchejte s cukrem a lžící vlažné vody, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.
3. V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte vychladlý tangzhong, vzešlý kvásek, olej, mléko a vejce. V robotu s hnětacím hákem nebo ručně hněťte těsto cca 10 minut, dokud nevznikne krásně hladké, lehce lepivé těsto. To pak přesuňte do čisté mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných
kousků. Z každého vyválejte na pomoučené ploše bochánky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte utěrkou a nechte ještě 30–50 minut kynout. Troubu předehřejte na 210 °C.
4. Bulky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. V předehřáté troubě je pečte 20 minut dozlatova.