To, že líbání, mazlení či všemožné dráždění má vliv na schopnost vyvrcholení, svěřilo v unikátním českém výzkumu 3409 českých žen a mužů. Výsledky pak ukázaly, že většina žen (63 %) i mužů (67 %) díky předehře orgasmu dosáhnou s vyšší pravděpodobností. Zhruba pětina něžného pohlaví (19 %) pak uvedla, že předehru ke sladkému konci vyloženě potřebuje. "U některých žen je prožitek emoční blízkosti doslova podmínkou, aby se uvolnily. A také aby u nich došlo k vyplavení správných hormonů – především oxytocinu, umožňujících adekvátní vzrušení a následně i vyvrcholení,” vysvětluje sexuolog Marek Broul z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, podle něhož ale mazlení, líbání a petting s naladěním na milování pomáhá i celé řadě mužů.

Raději delší než kratší

Délka předehry je velmi individuální. Zatímco někdo se nažhaví za pár minut, někdo k pořádnému vzrušení potřebuje klidně půl hodiny. Ani jedno není špatně. Důležité je však myslet na to, aby lidé našli soulad mezi potřebami obou. Celkově je ale reálná předehra dle odborníků bohužel často kratší, než bychom si přáli. Zatímco v USA je průměrná doba trvání 12 minut, v Česku úvodním hrátkám věnujeme o dvě minuty víc, tedy 14 minut. Zástupci obou pohlaví se ve studii publikované v The Journal of Sex Research shodli na ideální délce předehry 18 minut. A zažívat by chtěli delší nejen úvodní mazlení a hry, ale také pohlavní styk.

Důležitá je komunikace

Mnohé ženy se domnívají, že jejich partneři předehrou neradi ztrácejí čas a tak ji kvůli nim na úkor sebe zkrátí. Pravda je ale taková, že i muži touží po delším vášnivém úvodu. Proto není třeba se ho obávat. „To, zda partneři znají vzájemně své potřeby a preference, úzce souvisí s komunikací – jednoduše je potřeba umět si říct, co chci. Když jsme se lidí v průzkumu ptali, jak často svému protějšku poskytují po sexu zpětnou vazbu, co by příště potřebovali jinak, odpovědělo 43 % žen a 47 % mužů, že jen zřídka – a to je určitě škoda,“ vysvětluje odborník na zdravou sexualitu Michal Večeřa.

Stupňovat a hrát (si) týmově

Stupňované vzrušení před souloží vede jednoznačně k delšímu sexu a lepším orgasmům, a platí to i pro masturbaci. Kromě líbání a mazlení můžete kombinovat manuální stimulaci, orální sex nebo použít nejrůznější erotické hračky. Zajímavým zpestřením mohou být také něžné BDSM praktiky, jako je zavázání očí či rukou hedvábným šátkem.

„V dlouhodobých vztazích pomáhá předehra udržet pocit intimity a důvěrného propojení i ve chvílích, kdy jsme vystaveni stresu způsobenému prací, péčí o děti, finanční situací a podobnými vlivy. Pokud chcete vaši předehru zlepšit, je třeba si uvědomit, že se na ní podílí oba partneři. Protože je každý člověk v rámci sexu nastaven trochu jinak, jsou pro nás různě příjemné různé stimuly. V našich tělech se odehrává trochu odlišná chemie. Je tedy třeba se otevřít a nebát se trochu experimentovat,“ dodává sexuolog Marek Broul.

3 TIPY pro vášnivější naladění

3 TIPY pro vášnivější naladění

  • Zapojte empatii. Někdy opravdu není nutné snažit se o rafinovanost. Zkuste si jednoduše představit dotyk či polibek na určitých částech svého těla. Je to představa příjemná? Pak je velká šance, že se na stejných partiích bude kontakt líbit také vašemu protějšku. Dotyky a laskání v oblasti krku, hrudi, hýždí a genitálií jsou příjemné většině lidí. Až uvidíte, které místečko vyvolává největší odezvu, věnujte se mu s ještě větší péčí.
  • Mějte teplé ruce a zpomalte. Vaše dotyky by měly být spíše pomalé a ruce rozhodně ne studené. Díky tomu, že budou dotyky od začátku příjemné, dojde ke správné aktivaci nervových zakončení. A to především, když se budete dotýkat tam, kde tělo obvykle zakrývá tričko nebo spodní prádlo. Jejich odhalení způsobuje pocity svobody, které laskání ještě umocní.
  • Komunikujte. Naše těla jsou různě citlivá. Pro někoho mohou být intenzivní i dotyky na místa mimo klasické erotogenní zóny. Proto zkoumejte a zajímejte se o to, jak váš protějšek reaguje. Nestyďte se také zeptat – do hlavy nikomu nevidíme. Ukážete tím, že vám nejde jen o vlastní potěšení, ale chcete, abyste si vše užili oba. Nebojte se říct, co se líbí vám. Překonejte rozpaky. Odměnou vám bude jak větší důvěra k sobě navzájem, tak větší potěšení.

Zdroj: vlasta.cz yoo.cz redalyc.org

Související články