Jeřáb ptačí srovná hormony

BABSKÁ RADA:

Nepravidelný menstruační cyklus a problémy s otěhotněním se srovnají, když budeme pravidelně užívat jeřáb ptačí, lékořici či maliník.

VYSVĚTLENÍ:

Poruchy cyklu obvykle souvisejí s vysazením antikoncepce, která způsobuje zanesení organismu, proto je nutné nejdříve tělo řádně vyčistit. K tomu nejlépe poslouží pupenové výtažky z břízy, pýru, dubu či jasanu.
K úpravě hormonální rovnováhy jsou vhodné bylinné prostředky z jeřábu ptačího, maliníku, lékořice, anděliky a měsíčku, a to vše v komplexní kúře. Problém s otěhotněním může být důsledkem špatného životního stylu a i na to mohou zabrat zmíněné bylinky. Organismus můžete podpořit i přípravkem api-women, což je květový med s obsahem pupenů měsíčku, maliníku, ostružiníku a ptačího jeřábu. Také mateří kašička dodá tělu potřebné látky.

Související články

Kmín proti plynatosti

BABSKÁ RADA:

Při nadýmání usrkáváme šálek se spařenou čajovou lžičkou kmínu.

VYSVĚTLENÍ:

Silice obsažené v kmínu (karvon a limonen) prokazatelně snižují tvorbu plynů v tlustém střevě a snižují výskyt křečí v břiše.

Žvýkačky proti zánětu v uších

BABSKÁ RADA:

Při smrkání se části hlenu dostanou i do ušní trubice. Pravidelné žvýkání (cca pětkrát denně) snižuje riziko vzniku zánětu středního ucha až o polovinu.

VYSVĚTLENÍ:

Ano, žvýkáním a hlavně polykáním dochází k otevírání Eustachovy trubice mezi nosohltanem a středním uchem, tímto se středouší pravidelně pročišťuje.

Stahování půlek proti mdlobám

BABSKÁ RADA:

Stahování zadečku nažene více krve do mozku, který má tak rázem dost kyslíku, aby krátkou slabost překonal.

VYSVĚTLENÍ:

K mdlobám dochází vlivem nedostatečného prokrvení mozku, které nastává při nízkém tlaku, dehydrataci, rychlou změnou polohy ze sedu do stoje a podobně. Nejefektivnější způsob je nemocného položit na záda a zdvihnout dolní končetiny, tím se dostane do mozku více krve, efekt stahování půlek je spíše zanedbatelný.

Zelí na žaludeční vředy

BABSKÁ RADA:

Bílé zelí je podle starých bylinkových receptů metlou na žaludeční vředy. Když několik týdnů pijeme denně litr čerstvé šťávy z bílého zelí, vředy se většinou zahojí.

VYSVĚTLENÍ:

Naopak, dle platných doporučení patří zelí při vředové chorobě mezi nevhodné potraviny.
Základem léčby je snížení kyselosti žaludku režimovými opatřeními a farmakoterapií.

Lopuch léčí kožní neduhy

BABSKÁ RADA:

Potírání pokožky olejem z lopuchu vyléčí kožní projevy alergií.

VYSVĚTLENÍ:

Lopuch obsahuje inulin, třísloviny, vitamin C, minerální látky, bílkoviny, hořčiny a další účinné látky, které mají na stav a zdraví pokožky blahodárné účinky. Potírání postižené kůže olejem zmírňuje zarudnutí a ulevuje od svědění, hojí hnisavé rány. Čerstvé listy se přikládají na špatně hojící rány a pohmožděniny. Dalšími bylinami s protiekzematickými účinky jsou například ořešák, penízovka a kalina tušalaj.

Banánová slupka na modřiny

BABSKÁ RADA:

Monokl či namodralé koleno budou rázem pryč, když na ně na několik minut přiložíme banánovou slupku, která vysaje tmavou barvu.

VYSVĚTLENÍ:

U banánové slupky se uplatňuje její chladivý vliv, který může do jisté míry zamezit dalšímu rozšíření modřiny, rozhodně však neurychluje její vstřebávání.

Pampelišková šťáva snižuje hladinu cukru

BABSKÁ RADA:

Když kvetou pampelišky, požvýkáme denně 10 stonků, šťávu pomalu vycucáme a zbytek vyplivneme.
Pampelišková šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a prospívá také játrům.

VYSVĚTLENÍ:

Pampelišková šťáva obsahuje vysoké množství hořčíku, který má pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a příznivě působí i na metabolismus cukrů v těle. Zároveň obsahuje inulin (rozpustná složka vlákniny), který zvyšuje pocit sytosti. Přestože je šťáva z pampelišky zdraví prospěšná, v žádném případě jí nelze nahradit dodržování léčebného režimu u diabetiků.

Cibule na kuří oka

BABSKÁ RADA:

Cibuli, nakrájenou na kolečka a naloženou předem na 24 hodin v octu, přiložíme na kuří oko a zavážeme. Kuří oko změkne a dá se lehce odstranit.

VYSVĚTLENÍ:

Spíše než cibule má efekt kyselina octová, která změkčuje zrohovatělou kůži, ovšem pozor, ve vysokých koncentracích způsobuje na kůži a sliznicích rozsáhlé popáleniny, které se mohou projevit i s několikahodinovým zpožděním.

Šalvěj proti šedinám

BABSKÁ RADA:

Šedivé vlasy ztmavnou, pokud je po umytí opláchneme odvarem ze šalvěje. Proti šedivění rovněž pomáhá vtírání jablečného octa.

VYSVĚTLENÍ:

Obsah tmavých barviv v šalvěji může šediny skrýt, odvar nutno nanášet obden na umyté vlasy a nesmývat. Nejlépe pro světle hnědé vlasy.