Účinky homeopatie – nejen na hubnutí – se ve studiích prokazují špatně, protože léčba bývá hodně individuální, šitá na míru každému pacientovi. Nicméně se zdá, že některé skutečně pomáhají, jako třeba oblíbená arnika na modřiny a zhmožděniny. Neexistuje ale žádný velký relevantní výzkum, který by potvrdil účinnost homeopatik, pokud jde o hubnutí.

Můžete se nicméně setkat s homeopatiky, která se doporučují právě v tomto případě, a pokud vám na různé zdravotní potíže homeopatie vyhovuje, není důvod, abyste to nezkusili. Homeopatické léky podle webu Svět homeopatie regulují metabolismus přirozenou cestou a nezatěžují vylučovací systémy organismu, proto byste se neměli bát nežádoucích účinků. „Optimální bude celková léčba u zkušeného homeopata, která bude brát v úvahu vaše specifické problémy a okolnosti,“ doporučuje web, který provozuje Homeopatická lékařská asociace.

Homeopatické léky, které mají zrychlit metabolismus

  • Calcarea carbonica 9 C při obezitě, silném pocení na hlavě a obličeji, u lidí se sklonem k ledvinovému onemocnění nebo zvýšenému tlaku
  • Graphites 9 C při velmi zpomaleném metabolismu a zácpě s nadýmáním

Dávkování: 2× denně 5 granulí ráno a večer po dva měsíce

Další homeopatické léky, které je možné při hubnutí použít

  • Kombinace léků Natrum sulfuricum 9 C a Natrum muriaticum 5 C – obden střídavě po pěti granulích zase zbaví tělo zadržované vody a tím pomůže snížit váhu.
  • Antimonium crudum 9 C pomůže při stavech záchvatového přejídání – užijte pět granulí v době, kdy toto nejvíce hrozí, např. po návratu domů z procházky.

„Homeopatické léky dokáží upravit metabolismus tak, aby fungoval správně. Jen správně fungující trávení dokáže z potravy získat vše, co potřebuje, a nemusí žádat více,“ uvádí na webu Svět homeopatie lékařka Kateřina Formánková, lékařka, která se homeopatií zabývá přes dvacet let. I tady platí, že samotná homeopatika nestačí, a podle lékařky je nezbytné dodržovat určitý stravovací režim a zároveň se dost hýbat.

A jak je to s odbornými studiemi? Jedna menší práce z roku 2014 zkoumala pokles hmotnosti prostřednictvím změny jídelníčku a homeopatické léčby u 30 jedinců s nadváhou nebo obezitou. Ukázalo se, že homeopatická léčba spolu s úpravou stravování může být účinnější než jen samotná úprava toho, co člověk jí. Více zde.

Jiná, o dva roky mladší studie se zaměřila na vliv homeopatik na vzestup váhy u těhotných žen ohrožených nadměrnými kily. Účastnice výzkumu se snažily během těhotenství nepřibrat nadměrně na váze, efekt se bohužel neprokázal – více zde.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/homeopathic-medicine-for-weight-loss

https://svethomeopatie.cz/cs/755-muzeme-s-homeopatii-zhubnout