Podívejme se blíže na to, jak se někdy z vcelku dietní suroviny stane kalorická bomba, po které zkrátka neshodíme nic.

Nevhodná kuchyňská úprava

Kuřecí místo vepřového může být dobrou volbou, ale jen když zvolíme jiné než klasické recepty. Schválně si to spočítejte: klasický vepřový řízek o váze 120 gramů má 2200 kilojoulů, kuřecí nebo krůtí 1820. To bohužel není tak zásadní rozdíl, my ovšem můžeme mít tendenci si kuřecího řízku dopřát více, je přece dietnější… Mimochodem, kdybyste si vepřovou kýtu dali dušenou na vodě a kapce oleje, dostanete se jen na 850 kilojoulů.


Pozor také na kuřecí maso s kůží, kůže znamená hodně tuku navíc, což platí také o jinak zdravém a vhodném lososovi. Nemluvě už o tom, že někdy třeba k pečenému kuřeti přidáváme slaninu nebo nádivku – a je po dietě.

Cereálie, müsli

Možná si dopřáváte ráno k snídani nebo přes den ke svačině müsli či cornflakes v domnění, že pro své hubnutí nemůžete snad už udělat víc. Jenže deset deka müsli v sobě běžně mívá více energie než stejné množství vlašského salátu. Coby cereálie přirozeně obsahují sacharidy, navíc jsou často přislazované. Výsledek? Brzy po nich máme zase hlad, což jen posílí mylný dojem, že to byla lehká snídaně.

Musíte si jich dávat jen málo – ovšem třeba pět deka lupínků není mnoho, a i tak mají skoro tolik energie jako dva rohlíky. Lepší jsou obyčejné ovesné vločky, z nichž si uvaříte kaši, kterou doplníte mlékem a ovocem.

Rostlinné tuky

Kdo chce hubnout, tomu nestačí, když máslo nahradí stejným množstvím margarínu. „Důležité jsou hned dvě věci: i rostlinného tuku je potřeba výrazně ubrat, a navíc mezi margaríny je dobré si vybírat a raději připlatit za kvalitní, obsahující nenasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka z iniciativy Vím, co jím. Bohužel, velmi levné margaríny mohou obsahovat takzvané trans nenasycené kyseliny, které zhoršují stav srdce a cév a jsou potenciálně karcinogenní. Běžné margaríny většinou sice ve srovnání s máslem obsahují méně kalorií, ale rozdíl to není propastný. Máslo mívá kolem 3000 kalorií na 100 gramů, margaríny 2600 až 2800. Některé s označením „light“ už jen 1500, ale u nich zase může vadit, že chutí už máslo příliš nepřipomínají. Podobné je to u olejů. Kdo smaží místo na sádle na vrstvě rostlinného oleje, který pak z řízků kape, pokud jde o kalorie, nijak si nepomůže, ba naopak.

Těstoviny

Není hned nutné sahat po celozrnných, i když to není špatná volba, skvělé jsou také třeba ty vyrobené z cizrny nebo červené čočky. Ale daleko víc záleží na tom, jak si je připravíte a kolik jich sníte.

Pro jídla s těstovinami bohužel platí, že jich obvykle jíme příliš velké porce, zaléváme je smetanou a posypáváme přílišným množstvím sýra, a navíc je vaříme, dokud nejsou rozvařené. Po takových nám, zjednodušeně řečeno, velmi brzy vyhládne. Je pravda, že sto gramů houskových knedlíků má 1000 kilojoulů, zatímco vařené těstoviny jen 600. Jenže knedlíky jsou většinou objemnější, stejný objem těstovin má více energie.

Příliš věříme tmavému pečivu

Co do energetické hodnoty si totiž oba druhy pečiva – jak to z bílé mouky, tak to celozrnné – nemají co vyčítat. Stačí se podívat do tabulek: rohlík z bílé mouky – 500 kJ, rohlík z tmavé mouky – 500 kJ.
Přínos tmavého pečiva je v jeho složení – obsahuje vlákninu, která dělá dobře trávicímu systému, navíc v celozrnné mouce zůstává víc minerálů a stopových prvků prospívajících lidskému zdraví. Celozrnné pečivo také dokáže lépe a na delší dobu zahnat hlad než to bílé, protože se déle tráví. Rozhodně to ale neznamená, že kde byste si mohli dovolit jeden bílý rohlík, můžete bez obav sníst tři krajíce tmavého chleba.

Na množství záleží

Zdravější varianty jídel často svádějí k tomu, aby je člověk jedl neomezeně. Ale to si lze dovolit snad jen u zeleniny. Tmavé pečivo je skvělé, protože má více zdraví prospěšných látek a zažene lépe hlad, ale energie má úplně stejně jako to bílé. Také tmavá kvalitní čokoláda je lepší než obyčejná mléčná, ale energie má úplně stejně. Rybí maso je skvělé díky obsahu nasycených kyselin, které chrání srdce a cévy, a navíc svědčí mozku, ale třeba takový dušený losos má dvakrát více energie než kuře – skoro 900 kilojoulů na deset deka váhy.

Zdroj: www.stob.cz