Perníkové bonbony

Množství: asi 40 kousků, čas: 45 minut, náročnost: snadné

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky 
  • 5 dl mléka 
  • 250 g krystalového cukru 
  • 250 g rostlinného tuku 
  • 1 vejce 
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva 
  • po 2 lžících medu, linecké marmelády, oleje, kakaa, nasekaných ořechů a rozinek namočených v rumu 
  • 2 lžičky perníkového koření 

Čtěte také

Jak na nejlepší linecké

Čtěte také

Vánoční pečení pro začátečníky: Zkuste naše nejlepší linecké i kakaové těsto

Na dokončení:

  • 250 g čokolády na vaření 
  • 100 g ztuženého tuku 
  • oloupané mandle nebo vyloupané nesolené pistácie

Postup:

Vlažné mléko rozmícháme s medem, oběma cukry, tukem, marmeládou a olejem. Do vychladlé směsi zašleháme vejce, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, kakaem a kořením a zaděláme hladké těsto, do kterého zapracujeme ořechy a rozinky. Těsto rozetřeme na vyšší plech s papírem na pečení, upečeme při 185 °C (asi 20 minut) a necháme vychladnout. Rozlámanou čokoládu s tukem rozehřejeme v horké vodní lázni a rozmícháme na hladkou polevu. Vychladlý plát nakrájíme na kousky, každý namočíme do polevy, ozdobíme mandlí či pistácií a necháme ztuhnout.

Perníková hnízda

Množství: asi 20 kousků, čas: 40 minut + odležení, náročnost: snadné

Suroviny:

  • 200 g perníku na strouhání
  • 100 g moučkového cukru 
  • 80 g másla 
  • 2 lžíce kvalitního kakaa 
  • 2 lžíce mléka 
  • 2 lžíce rumu
  • 1 bílek 
  • moučkový cukr 

Krém:

  • 60 g másla 
  • 50 g moučkového cukru 
  • 1 žloutek 
  • 2 lžíce rumu 
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru

Na dokončení:

  • 10 rumových perníčků 
  • 1 tmavá čokoládová poleva 
  • 4 lžíce nastrouhané čokolády

Postup:

Z jemně nastrouhaného perníku, změklého másla, cukru, kakaa, rumu, mléka a bílku vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii aspoň 4 hodiny odležet v chladu. Změklé máslo ušleháme se žloutkem, rumem a oběma cukry na hladký krém. Cukrem vysypané formičky na vosí hnízda naplníme kousky těsta a obráceným koncem vařečky vypíchneme důlek. Naplníme ho krémem, spodní stranu každého hnízda uzavřeme půlkou podélně překrojeného perníčku a hnízda vyklopíme z formiček. Pak je namočíme do rozehřáté polevy a posypeme čokoládou.

Čtěte také

S perníčky je třeba začít včas

Čtěte také

Vánoční pečení: Recepty na voňavé perníčky, plněné perníkové koule či sušenky

Slepované perníčky

Množství: asi 40 kousků, čas: 70 minut + odležení, náročnost: střední

Suroviny:

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru 
  • 4 vejce 
  • 100 g mletých ořechů 
  • 2 lžíce medu 
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička strouhané citronové kůry 
  • 10 g amonia 
  • 3 mleté hřebíčky 
  • hladká mouka na vál 

Na dokončení:

  • 260 g moučkového cukru
  • 100 g linecké marmelády
  • 3 lžíce rumu
  • nahrubo nasekané mandle 

Postup:

Vejce utřeme s cukrem a medem, přidáme skořici, hřebíček, citronovou kůru a amonium a důkladně promícháme. Přidáme ořechy s prosátou moukou a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii asi 3 hodiny odležet v chladu. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 0,5 cm, vykrájíme z něj různé tvary, přeneseme je na plech s papírem na pečení a pečeme dozlatova asi 12 minut při 180 °C. Moučkový cukr utřeme s 2 lžícemi horké vody a rumem na hladkou polevu. Polovinu vychladlých perníčků potřeme marmeládou a slepíme je se zbylými perníčky. Potřeme je polevou, posypeme mandlemi a necháme zaschnout.

Čtěte také

Jaká polévka je vaše oblíbená? Zelňačka?

Čtěte také

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi

Skořicové oválky

Množství: asi 30 kousků, čas: 70 minut + odležení, náročnost: střední

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 80 g strouhaných lískových oříšků 
  • 70 g moučkového cukru 
  • 1 malé vejce 
  • 1 lžíce medu 
  • 1 lžička perníkového koření 
  • hladká mouka na vál 
  • nastrouhaná hořká čokoláda a půlky vlašských ořechů 

Náplň:

  • 150 g másla 
  • 30 g moučkového cukru 
  • 30 g medu 
  • 1/2 lžičky skořice 

Poleva:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžíce silné černé kávy 
  • 1 lžíce másla

Postup:

Z mouky, změklého másla, oříšků, cukru, vejce, medu a koření vypracujeme tužší těsto a necháme ho zabalené ve fólii do druhého dne odležet v chladu. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj oválky. Přeneseme je na plech s papírem na pečení a pečeme asi 10 minut při 190 °C. Po vychladnutí oválky necháme v suchu týden rozležet. Na náplň utřeme změklé máslo a postupně přidáme ostatní suroviny. Na polevu vmícháme do třikrát prosátého cukru rozehřáté máslo a třeme za postupného přidávání horké kávy, až vznikne středně hustá poleva. Na polovinu oválků dáme na střed půl lžičky náplně a přilepíme na ně zbylé oválky. Přelijeme je polevou, na každý přilepíme půlku ořechu a posypeme čokoládou.

Čtěte také

Čokoláda a maliny? Prostě sen!

Čtěte také

Čokoládový sen: Palačinky s malinami či mražené ovesné muffinky

Oříškové řezy

Množství: asi 30 kousků, čas: 50 minut, náročnost: snadné

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky 
  • 250 g hrubé mouky 
  • 200 g jemného krystalového cukru 
  • 200 g medu 
  • 2 žloutky 
  • 0,7 dl mléka 
  • 50 g nasucho opražených vlašských ořechů 
  • 50 g nasucho opražených mandlí 
  • 30 g rozinek naložených v 1 lžíci rumu
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku 
  • 1 sáček vanilinového cukru 
  • 2 lžičky strouhané citronové a pomerančové kůry 

Na ozdobení:

  • 250 g čokolády na vaření 
  • 100 g medu 
  • 100 g ztuženého tuku
  • 100 g nasekaných opražených lískových oříšků 

Postup:

V mléce rozmícháme žloutky, přidáme rozehřátý med, obě prosáté mouky s práškem do perníku a oběma cukry, nahrubo nasekané ořechy a mandle, rozinky v rumu a citrusovou kůru a důkladně promícháme. Těsto necháme zakryté fólií přes noc odležet, pak ho rozetřeme na plech s papírem na pečení ve vrstvě silné asi 2 cm a upečeme dozlatova při 185 °C. Plát nakrájíme na řezy, potřeme je rozehřátým medem a po vychladnutí přelijeme čokoládou rozehřátou s tukem a posypeme nahrubo nasekanými oříšky.

Čtěte také

Dýňová polévka

Čtěte také

Dýňová polévka s jablky: Nejsnáze se připravuje z hokaido