Perníkové bonbony
Množství: asi 40 kousků, čas: 45 minut, náročnost: snadné
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 5 dl mléka
- 250 g krystalového cukru
- 250 g rostlinného tuku
- 1 vejce
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- po 2 lžících medu, linecké marmelády, oleje, kakaa, nasekaných ořechů a rozinek namočených v rumu
- 2 lžičky perníkového koření
Na dokončení:
- 250 g čokolády na vaření
- 100 g ztuženého tuku
- oloupané mandle nebo vyloupané nesolené pistácie
Postup:
Vlažné mléko rozmícháme s medem, oběma cukry, tukem, marmeládou a olejem. Do vychladlé směsi zašleháme vejce, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, kakaem a kořením a zaděláme hladké těsto, do kterého zapracujeme ořechy a rozinky. Těsto rozetřeme na vyšší plech s papírem na pečení, upečeme při 185 °C (asi 20 minut) a necháme vychladnout. Rozlámanou čokoládu s tukem rozehřejeme v horké vodní lázni a rozmícháme na hladkou polevu. Vychladlý plát nakrájíme na kousky, každý namočíme do polevy, ozdobíme mandlí či pistácií a necháme ztuhnout.
Perníková hnízda
Množství: asi 20 kousků, čas: 40 minut + odležení, náročnost: snadné
Suroviny:
- 200 g perníku na strouhání
- 100 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce rumu
- 1 bílek
- moučkový cukr
Krém:
- 60 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
Na dokončení:
- 10 rumových perníčků
- 1 tmavá čokoládová poleva
- 4 lžíce nastrouhané čokolády
Postup:
Z jemně nastrouhaného perníku, změklého másla, cukru, kakaa, rumu, mléka a bílku vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii aspoň 4 hodiny odležet v chladu. Změklé máslo ušleháme se žloutkem, rumem a oběma cukry na hladký krém. Cukrem vysypané formičky na vosí hnízda naplníme kousky těsta a obráceným koncem vařečky vypíchneme důlek. Naplníme ho krémem, spodní stranu každého hnízda uzavřeme půlkou podélně překrojeného perníčku a hnízda vyklopíme z formiček. Pak je namočíme do rozehřáté polevy a posypeme čokoládou.
Slepované perníčky
Množství: asi 40 kousků, čas: 70 minut + odležení, náročnost: střední
Suroviny:
- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 100 g mletých ořechů
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 10 g amonia
- 3 mleté hřebíčky
- hladká mouka na vál
Na dokončení:
- 260 g moučkového cukru
- 100 g linecké marmelády
- 3 lžíce rumu
- nahrubo nasekané mandle
Postup:
Vejce utřeme s cukrem a medem, přidáme skořici, hřebíček, citronovou kůru a amonium a důkladně promícháme. Přidáme ořechy s prosátou moukou a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve fólii asi 3 hodiny odležet v chladu. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 0,5 cm, vykrájíme z něj různé tvary, přeneseme je na plech s papírem na pečení a pečeme dozlatova asi 12 minut při 180 °C. Moučkový cukr utřeme s 2 lžícemi horké vody a rumem na hladkou polevu. Polovinu vychladlých perníčků potřeme marmeládou a slepíme je se zbylými perníčky. Potřeme je polevou, posypeme mandlemi a necháme zaschnout.
Skořicové oválky
Množství: asi 30 kousků, čas: 70 minut + odležení, náročnost: střední
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g strouhaných lískových oříšků
- 70 g moučkového cukru
- 1 malé vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžička perníkového koření
- hladká mouka na vál
- nastrouhaná hořká čokoláda a půlky vlašských ořechů
Náplň:
- 150 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 30 g medu
- 1/2 lžičky skořice
Poleva:
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce silné černé kávy
- 1 lžíce másla
Postup:
Z mouky, změklého másla, oříšků, cukru, vejce, medu a koření vypracujeme tužší těsto a necháme ho zabalené ve fólii do druhého dne odležet v chladu. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj oválky. Přeneseme je na plech s papírem na pečení a pečeme asi 10 minut při 190 °C. Po vychladnutí oválky necháme v suchu týden rozležet. Na náplň utřeme změklé máslo a postupně přidáme ostatní suroviny. Na polevu vmícháme do třikrát prosátého cukru rozehřáté máslo a třeme za postupného přidávání horké kávy, až vznikne středně hustá poleva. Na polovinu oválků dáme na střed půl lžičky náplně a přilepíme na ně zbylé oválky. Přelijeme je polevou, na každý přilepíme půlku ořechu a posypeme čokoládou.
Oříškové řezy
Množství: asi 30 kousků, čas: 50 minut, náročnost: snadné
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 200 g jemného krystalového cukru
- 200 g medu
- 2 žloutky
- 0,7 dl mléka
- 50 g nasucho opražených vlašských ořechů
- 50 g nasucho opražených mandlí
- 30 g rozinek naložených v 1 lžíci rumu
- 1 sáček kypřicího prášku do perníku
- 1 sáček vanilinového cukru
- 2 lžičky strouhané citronové a pomerančové kůry
Na ozdobení:
- 250 g čokolády na vaření
- 100 g medu
- 100 g ztuženého tuku
- 100 g nasekaných opražených lískových oříšků
Postup:
V mléce rozmícháme žloutky, přidáme rozehřátý med, obě prosáté mouky s práškem do perníku a oběma cukry, nahrubo nasekané ořechy a mandle, rozinky v rumu a citrusovou kůru a důkladně promícháme. Těsto necháme zakryté fólií přes noc odležet, pak ho rozetřeme na plech s papírem na pečení ve vrstvě silné asi 2 cm a upečeme dozlatova při 185 °C. Plát nakrájíme na řezy, potřeme je rozehřátým medem a po vychladnutí přelijeme čokoládou rozehřátou s tukem a posypeme nahrubo nasekanými oříšky.