Listové těsto
Pravé listové těsto se skládá ze dvou základních těst, z "vodánku" a tukového těsta.
Suroviny:
Vodánek:
- 150 g hladké mouky
- 1,5 dl vody
- 1 lžička octa
- 1 žloutek
- špetka soli
Tukové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
Postup:
Máslo prohněteme s moukou. Vodánek zpracujeme na pružné a nelepivé těsto, které necháme přikryté odležet. Pak vodánek rozválíme na plát, na něj položíme tukové těsto, plát složíme natřikrát a rozválíme. Znovu složíme a tento postup opakujeme asi šestkrát. Pak těsto zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladu.
Kakaové těsto
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 380 g másla nebo rostlinného tuku na pečení
- 3 lžíce kakaa
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Postup:
Do mouky proseté s kakaem a cukrem přidáme máslo nebo rostlinný tuk, vejce a příchutě a zpracujeme na hladké těsto.
Linecké máslové těsto
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Linecké úsporné těsto:
- 250 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 125 g rostlinného tuku na pečení
- půl lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- citronová kůra
Postup:
Do proseté mouky dáme změklé máslo nebo rostlinný tuk a cukry, přidáme žloutky (vejce) a zpracujeme hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenové folie nebo sáčku a necháme v chladu odležet.
Kokosové těsto
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla nebo rostlinného tuku na pečení
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 200 g strouhaného kokosu
Postup:
Do proseté mouky a cukru přidáme jemně strouhaný kokos, změklé máslo nebo rostlinný tuk a žloutky. Zpracované těsto zabalíme do mikrotenové folie a necháme v chladu odležet. Kokosové těsto můžeme obarvit kakaem: k mouce a cukru přidáme asi 3 lžíce tmavého kakaa.
Vaflové těsto
Suroviny:
- 370 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 300 g másla
- 1 vejce
- 125 g lískových oříšků
- vanilkový cukr
- lžička skořice
Postup:
Do proseté mouky přidáme máslo smíchané s vejcem a cukrem, vsypeme jemně strouhané lískové oříšky a skořici a zpracujeme těsto. Necháme je v chladu odležet.
Vlasta radí:
- pokud těsto není úplně hladké, vlijeme do důlku v těstě trochu mléka a vidličkou ho dohladka zapracujeme
- odleželá chladná těst a vyvalujeme mezi mikrotenovými foliemi – nelepí se
- cukroví můžeme péci na plechu vyloženém pečicím papírem, ušetříme tuk na vymazávání a snadněji upečené cukroví sejmeme z plechu
- cukroví odebíráme z plechu ihned po upečení, jinak se láme
- linecké těsto dáváme do předehřáté trouby a pečeme je dorůžova při střední teplotě (do 180 °C)
- listové těsto vyžaduje velmi dobře vyhřátou troubu (200 °C)