Listové těsto

Pravé listové těsto se skládá ze dvou základních těst, z "vodánku" a tukového těsta.

Suroviny:

Vodánek:

  • 150 g hladké mouky
  • 1,5 dl vody
  • 1 lžička octa
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Tukové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla

Postup:

Máslo prohněteme s moukou. Vodánek zpracujeme na pružné a nelepivé těsto, které necháme přikryté odležet. Pak vodánek rozválíme na plát, na něj položíme tukové těsto, plát složíme natřikrát a rozválíme. Znovu složíme a tento postup opakujeme asi šestkrát. Pak těsto zabalíme do mikrotenu a uložíme do chladu.

Kakaové těsto

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 380 g másla nebo rostlinného tuku na pečení
  • 3 lžíce kakaa
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Postup:

Do mouky proseté s kakaem a cukrem přidáme máslo nebo rostlinný tuk, vejce a příchutě a zpracujeme na hladké těsto.

Linecké máslové těsto

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Linecké úsporné těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 125 g rostlinného tuku na pečení
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra

Postup:

Do proseté mouky dáme změklé máslo nebo rostlinný tuk a cukry, přidáme žloutky (vejce) a zpracujeme hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenové folie nebo sáčku a necháme v chladu odležet.

Kokosové těsto

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo rostlinného tuku na pečení
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 200 g strouhaného kokosu

Postup:

Do proseté mouky a cukru přidáme jemně strouhaný kokos, změklé máslo nebo rostlinný tuk a žloutky. Zpracované těsto zabalíme do mikrotenové folie a necháme v chladu odležet. Kokosové těsto můžeme obarvit kakaem: k mouce a cukru přidáme asi 3 lžíce tmavého kakaa.

Vaflové těsto

Suroviny:

  • 370 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 1 vejce
  • 125 g lískových oříšků
  • vanilkový cukr
  • lžička skořice

Postup:

Do proseté mouky přidáme máslo smíchané s vejcem a cukrem, vsypeme jemně strouhané lískové oříšky a skořici a zpracujeme těsto. Necháme je v chladu odležet.

Vlasta radí:

Vlasta radí:

  • pokud těsto není úplně hladké, vlijeme do důlku v těstě trochu mléka a vidličkou ho dohladka zapracujeme
  • odleželá chladná těst a vyvalujeme mezi mikrotenovými foliemi – nelepí se
  • cukroví můžeme péci na plechu vyloženém pečicím papírem, ušetříme tuk na vymazávání a snadněji upečené cukroví sejmeme z plechu
  • cukroví odebíráme z plechu ihned po upečení, jinak se láme
  • linecké těsto dáváme do předehřáté trouby a pečeme je dorůžova při střední teplotě (do 180 °C)
  • listové těsto vyžaduje velmi dobře vyhřátou troubu (200 °C)