Zelňačka
Suroviny:
- 500 g kysaného zelí
- 4 větší brambory
- 150 g vařeného uzeného kolena bez kůže
- 1 nožička ostravské klobásy
- 1 nožička paprikové klobásy
- 1 kelímek zakysané smetany
- asi 2 lžíce hladké mouky
- trochu oleje
- bobkový list
- nové koření
- mletá sladká a pálivá paprika (pálivá nemusí být)
- kmín (celý nebo drcený)
- cukr podle chuti, sůl
Postup:
Vymačkané kysané zelí vložíme do většího hrnce a zalijeme ho vodou. Přidáme veškeré koření a oloupané brambory nakrájené na kostičky, osolíme, přivedeme k varu a necháme vařit asi 10 minut. Pak přidáme na kousky nakrájené uzené maso a část klobás a pomalu vaříme, dokud nejsou zelí a brambory měkké. Zbytek klobás nakrájíme na jemná kolečka a opečeme na pánvi s trochou oleje. Do smetany zašleháme hladkou mouku a pomalu vlijeme do polévky. Důkladně promícháme, podle chuti přisladíme a na malém plameni povaříme asi 5 minut. Těsně před podáváním přidáme do polévky orestovaná kolečka klobásy. Podáváme s černým chlebem nebo slanými rohlíky.
víte, že…
… kysané zelí vděčí za svoji chuť kvašení bakterií? Jsou velmi užitečné, neboť podporují zažívání, peristaltiku střev (tedy posun potravy) a vstřebávání živin. Jsou také důležité pro využití vitaminů řady B. A nezapomeňte, že v zimě je kysané zelí jedinečným zdrojem vitaminu C a skvělou prevencí proti chřipce.
Zeleninová polévka
Suroviny:
- 500 g směsi zmrazené nebo čerstvé zeleniny (mrkev, květák, hrášek, celer, brokolice, fazolky, kukuřice, růžičková kapusta apod.)
- asi 9 dl hovězího vývaru (může být i z kostky)
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce rostlinného másla
- muškátový květ
- sůl
Postup:
Očištěnou, na kousky nakrájenou zeleninu podusíme asi 5 minut na rozehřátém rostlinném másle. Zaprášíme ji hladkou moukou, odstavíme z ohně a dobře promícháme. Zeleninu zalijeme vlažným vývarem, opět promícháme a vaříme na mírném plameni, dokud není měkká. Nakonec polévku okořeníme muškátovým květem a osolíme. Výbornou přílohou jsou škvarkové placky.
Naše tipy
Přestože jsou polévky nedílnou součástí jídelníčku, někdy je trochu opomíjíme. V létě, kdy je důležitý vyšší příjem tekutin, připravujeme polévky lehké. Například z domácího vývaru, který doplníme kouskem zeleniny a bílého masa. V zimě naopak přijdou vhod vydatné polévky, které nás zasytí a zahřejí. Měly by být husté, s dostatkem masa a různých zavářek (nudle, kroupy apod.) a samozřejmě zeleniny, která dodá vitaminy. Dobře připravená polévka vydrží v chladničce bez úhony až čtyři dny. Je praktické mít v chladničce neustále připravené dva druhy polévky, které můžeme střídat.
Uzená s květákem
Suroviny:
- asi 1 l zeleninového bujonu
- 400 g uzeného masa
- 1 balíček zmrazeného květáku
- 1 hrnek vařené rýže
- 1 lžíce rostlinného másla
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce nakrájené zelené petrželky
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup:
Zmrazený květák podusíme na rozehřátém másle, přidáme na kousky nakrájené uzené maso a rozetřený česnek, zalijeme horkým zeleninovým bujonem a necháme vařit. Když je květák měkký, přidáme předem uvařenou rýži, majoránku a zelenou petrželku, ihned vypneme plamen a polévku necháme dojít. Podle chuti ji nakonec dosolíme.
Naše tipy
Výhodné je, že polévky můžete připravit z nejrůznějších zbytků. Jako základ gulášové polévky poslouží například pečené maso nebo zbytek guláše. Přidejte vodu, kousek čerstvé papriky nebo rajčete a samozřejmě koření. Zbylými vařenými brambory nebo rýží polévku výborně zahustíte. Máte-li trochu vařených těstovin, můžete z nich připravit selskou polévku. Osmahněte je na česneku, přidejte konzervu barevných fazolí nebo cizrny, případně konzervu rajčat, zalijte vývarem a povařte, až zelenina změkne. Podávejte posypané strouhaným parmazánem. Ze zbylé vařené zeleniny připravte polévku, kterou zjemníte smetanou nebo máslem a ochutíte bylinkami.
Slepičí polévka s nudlemi
Suroviny:
- 1 slepice
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 malá cibule
- 1–2 hrsti vlasových nudlí
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- nové koření
- celý černý pepř
- hřebíček
- sůl
- kolečka pórku na ozdobení
Postup:
Očištěnou slepici vložíme spolu se zeleninou, česnekem a kořením do většího hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme pod pokličkou na mírném plameni doměkka. Během vaření do hrnce průběžně přiléváme horkou vodu. Zvlášť uvaříme v osolené vodě vlasové nudle, prolijeme je studenou vodou, scedíme a necháme okapat na sítu. Když je slepice měkká, vyjmeme ji z hrnce, obereme maso z kostí a nakrájíme na drobné kousky. Vzniklý silný vývar přecedíme a sebereme z něj přebytečný tuk. Přidáme nakrájené slepičí maso a uvařené nudle a povaříme asi 3 minuty. Polévku podáváme ozdobenou kolečky pórku.
Naše tipy
Nejlepší vývary jsou domácí, protože (na rozdíl od různých polévkových kostek) neobsahují žádné konzervační látky a jiné příměsi. Je praktické připravit si předem zmrazené kostky vývaru. Vyřaďte si jedno tvořítko na led, naplňte je vychladlým vývarem a uložte do mrazničky. Chcete-li připravit silný a sytý vývar, vložte maso s kostmi do studené vody spolu s kořením a zeleninou a uvařte. Jen tak se do vody vylouhují všechny šťávy a chutě masa i zeleniny.