Ovocné košíčky

Suroviny:

Košíčky:

  • 360 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • 280 g másla
  • 120 g moučkového cukru

Náplň:

  • 500 ml mléka
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla

Postup:

Do mísy prosejte 360 g hladké mouky, přimíchejte prášek do pečiva, nastrouhejte 280 g másla a zasypte 120 g moučkového cukru. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladničce. Potom těsto po kouscích vtlačte do košíčkových formiček. Nemusíte formičky vymazávat. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova, asi 15 minut. Po upečení je ještě teplé vyklopte a nechte vychladnout.

Náplň: Z 500 ml mléka a 2 balení vanilkového pudinku podle návodu na obalu uvařte pudink. Za stálého míchání ho nechte trochu vychladnout. Potom ho ušlehejte s 2 lžícemi cukru moučky, ke konci šlehání zjemněte 100 g másla. Naplňte košíčky a dozdobte je ovocem.

Čtěte také

Máte rádi čokoládové cukroví?

Čtěte také

Čokoládové trubičky z lineckého těsta s čokoládovou náplní

Ořechové košíčky s mandlemi

Suroviny:

Košíčky:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • hřebíček

Náplň:

  • 50 ml mléka
  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • rum
  • čokoláda
  • kandované višně

Čtěte také

S perníčky je třeba začít včas

Čtěte také

Vánoční pečení: Recepty na voňavé perníčky, plněné perníkové koule či sušenky

Postup:

V míse utřete 250 g změklého másla, 100 g moučkového cukru a 1 vejce. K směsi přidejte 500 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 citronu a 6 jemně mletých hřebíčků. Vypracujte tužší těsto, zabalte ho do fólie a uložte do chladničky. Troubu rozehřejte na 150 °C, košíčkové formičky vymažte máslem a plňte je těstem, které přitiskněte ke stěnám asi ve 4mm vrstvě. Pečte cca 15 minut dozlatova. Nechte je vychladnout ve formičkách a poté je opatrně vyklepněte.

Náplň: V kastrolku povařte 50 ml mléka s 50 g másla a 100 g cukru krupice. Po 10 minutách přidejte 100 g mletých ořechů a 3 lžíce rumu a vše krátce povařte. Vychladlou náplní plňte košíčky, posypte je nastrouhanou čokoládou a ozdobte kandovanými višněmi.

Čtěte také

Vánoční klasika? Perníčky...

Čtěte také

Perníčky: Pět dokonalých receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví

Mrkvové košíčky se čtyřlístky

Suroviny:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • soda
  • kypřící prášek
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • skořice
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • nové koření
  • zázvor
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 nastrouhané mrkve
  • rozinky
  • nasekané ořechy
  • marcipánové čtyřlístky

Postup:

Smíchejte 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžičku sody, 1 lžičku kypřicího prášku a 3/4 hrnku hnědého cukru. Přidejte do směsi 1/2 lžičky skořice, špetku muškátového oříšku, soli, mletého nového koření a zázvoru a znovu promíchejte. V druhé míse smíchejte 1 vejce, 1/2 hrnku podmáslí, 1/3 hrnku oleje a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a po smíchání přidejte do směsi ještě 1 a 1/2 hrnku nastrouhané mrkve s hrstí rozinek a hrstí směsi nasekaných ořechů. Hotovým těstem naplňte formičky na košíčky. Vložte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut. Upečené kousky dozdobte marcipánovými čtyřlístky.

Čtěte také

Jak na nejlepší linecké

Čtěte také

Vánoční pečení pro začátečníky: Zkuste naše nejlepší linecké i kakaové těsto