Historka o vynalézavém Mendezovi se traduje po celém severním Mexiku a často i za hranicemi, v USA, kde si místní obyvatelé burrito oblíbili natolik, že ho dneska konzumují snad ještě častěji než samotní Mexičané. Vypráví se o mladém kuchaři, který přemýšlel o pokrmu, který by lidé zvládli sníst za chůze, při cestě do práce, nebo na barikády. Nápad totiž dostal během Mexické revoluce, která se ve středoamerické zemi odehrávala především v letech 1910 až 1917.

Zdroj: Youtube


Uvařil maso (hovězí, nebo kuřecí, nebo jaké zrovna měl), fazole a rýži podle tradiční receptury, která se v kraji dědila z pokolení na pokolení, a jak už bylo řečeno pokrm zabalil do pšeničné placky. A to z několika důvodů. Předně aby jídlo tak rychle nestydlo a potom také proto, aby se dalo dobře sníst i na ulici. Pak zabalené válečky naložil na vozík a vyrazil do ulic. Ten vozík táhl jeho oslík a tohle zvíře se španělsky řekne burro. Lidé si lahodný pokrm zamilovali a postupně den co den vyhlíželi Mendeze s oslíkem- burritem. A tak se jídlu začalo říkat burrito.


Jiní budou tvrdit, že se zabaleným tortillám říká burrito, protože údajně připomínají dlouhé oslí uši a další zase, že jídlo nese tento název proto, že ze všeho nejvíce připomíná smotané deky, které osli občas nosívají přivázané ke svým bokům. Jisté je, že název má něco společného s oslem. Ale pozor, nikde se nepíše, že by se burrito přímo připravovalo z dobráckého tahouna. Mimochodem ono to není ani tak horké s tím Mendezem, tedy s jeho „vynálezem“ smotané tortillové placky.

Oblíbený Tex-Mex

A to proto, že historici, kteří se zabývají gastronomií, našli o burritu doklad už ve slovníku Diccionario de Mexicanismos z roku 1898. Popisují tam placku velice podobnou oblíbenému tacos, která je oblíbená především v oblasti v Guanajuatě. Mnozí se přiklánějí k tomu, že burrito vzniklo právě v tomto městě ve středním Mexiku, které v dávné historii patřilo pro ohromná naleziště stříbra a zlata k největším městům západní polokoule.


Ať je to jak chce, burrito je dnes nedílnou součástí mexické kuchyně. Snad ještě populárnější je v jižních státech USA, v Texasu, Novém Mexiku nebo Kalifornii. Samotní Mexičané volí často menší a nikoli tak hutné tacos pojmenované podle kukuřičné placky, do níž se balí, zatímco v USA v takzvané tex-mex kuchyni pokrm doplnili ještě mimo jiné hromadou nastrouhaného zapečeného sýra. Receptů na burrito je asi tolik, kolik oslů kráčí po této planetě, pojďme si vyzkoušet jeden z nich.


Recept - Nejjednodušší hovězí burrito

500 gr mleté hovězí

2 cibule

2 stroužky česneku

passata z rajčat/protlak

lžička mletého římského kmínu

mletá sladká paprika

1 bobkový list

sůl pepř


Na dochucení:

kukuřice konzervovaná

rajče

rozpečená paprika

nastrouhaný sýr čedar

červená salsa

guacamole

zakysaná smetana


Příprava

V pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli, po zezlátnutí prolisovaný česnek. Opékáme ještě chvíli. Pak přidáme maso – rozmělníme ho vařečkou, aby nebyly hrudky, opékáme a přidáme koření, dáme pokličku a dusíme na mírném ohni cca 30 minut. Pak přidáme trochu passaty nebo protlaku, spíše pro barvu, osolíme podle chuti. Kdyby se připalovalo, sem tam lehce podlijeme.


Mezitím si vedle připravíme všechnu zeleninu a omáčky.


Později nahřejeme placky na čisté pánvi, dáme náplň, přidáme zeleninu podle chuti, omáčky a zakysanou smetanu, zamotáme, nebo složíme jako balíček, zde se také meze nekladou a trochu opečeme na pánvi.


Červená salsa:

300 gr rajčatovou

60 gr červené cibule

3 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce citrónové šťávy

2 stroužky česneku

chilli paprička

hrst petržele

trochu čerstvého nebo sušeného tymiánu

sůl, trocha pepře


Všechny suroviny nakrájíme na drobno, u rajčat odstraníme tuhé kousky a smícháme dohromady. Necháme v lednici pár hodin odstát.


Guacamole

2 avokáda

3-4 rajčata

1 stroužek česneku

kousek šalotky

šťáva z půl limetky

sůl


Vše nakrájet, rozmixovat tyčovým mixérem, nechat odstát v lednici.


Zdroj: Vlasta.cz, https://www.elfinanciero.com.mx/food-and-drink/2022/02/11/el-origen-de-los-burritos-sabor-norteno-que-traspaso-fronteras-hasta-el-super-bowl/

Související články