Na cukr se vždy pohlíželo jako na bílý jed. Ve světě zdraví a kondice by byl nejspíš to poslední, co by vám výživový poradce doporučil jíst. Ale opravdu je cukr tak špatný? Vážně nemá žádné výhody? Podle nového výzkumu má benefity, o kterých jsme do teď možná netušili.

Konzumace cukru totiž může být přínosná zejména pro starší lidi nad šedesát let, kterým může pomoci zlepšit paměť a tím je motivovat k aktivnějšímu plnění každodenních úkolů.

Jak na to vědci přišli?

Dvě skupiny účastníků, mladá (18-27 let) a stará (65-82 let), měly vypít nápoj s malým množstvím glukózy. Část zúčastněných ovšem měla pití oslazené umělým sladidlem, které působilo pouze jako placebo. Výsledky ukázaly, že starší dospělí, kteří pozřeli glukózu, vykazovali následně pozitivnější přístup a lepší paměť ve srovnání se skupinou, které bylo podáno umělé sladidlo. U mladých tento jev ale neplatil.

Úplně vynechat cukr? Takřka nemožné

Častokrát ze všech stran slyšíme, že pokud chceme žít zdravě, musíme ze svého jídelníčku cukr vynechat. To ale tak úplně není možné, protože pokud jíme ovoce, spolu s ním konzumujeme i cukr ve formě sacharózy a fruktózy. Podle výživové poradkyně Poojy Malhotry není cukr sám o sobě zlem, pokud je konzumován v rozumném množství. "Dvě až tři lžičky cukru za den je v pořádku. Nic se nestane ani v případě, pokud trochu cukru přidáme do domácího pokrmu. Pozor bychom si však měli dát na skryté cukry, nad kterými nemáme při konzumaci kontrolu. Ve velkém množství je obsahuje většina průmyslově zpracovaných potravin," upozorňuje.

Pojďme si nyní představit 4 největší mýty o cukru, kterým musíme přestat věřit:

1. Cukr je zdraví škodlivý

Ano, může zvýšit riziko obezity, cukrovky a mnoha dalších vážných onemocnění. I proto je velmi snadné ho démonizovat. Ale! Pokud se cukr konzumuje v omezeném množství a samozřejmě v nerafinované formě, nemusí vašemu zdraví nijak ublížit. Přidat trochu cukru do oblíbeného domácího moučníku je normální a s vaším zdravím to nijak nezamává. Podle odbornice na výživu Poojy Malhotry může člověk zcela běžně fungovat se dvěma lžičkami cukru za den.

2. Všechno, co je sugar-free, je lepší

Přemíra cukru není dobrá, to už víme. A tak v domnění, že děláme správně, saháme po potravinách s lákavým nápisem "sugar-free". Jenže ani ty nejsou o moc lepší. Potraviny bez cukru jsou totiž často slazeny umělými sladidly, které lidskému zdraví škodí ještě víc. Mnohem bezpečnější jsou přírodní a nerafinované cukry, jako například kokosový či hnědý cukr.

3. Cukr může za to, že jsme tlustí a nemocní

Obviňovat cukr z obezity a celé řady nemocí není správné. Pokud se jí v malém množství a v nerafinované formě, uškodit nemůže. Mnoho lidí to však s konzumací sladkých potravin s vysokým obsahem kalorií a dalších přídavných složek přehání, a to je to, co může za nadváhu a zdravotní problémy. Neznalost míry je viník, na kterého bychom si měli ukázat.

4. Cukr nemá žádnou nutriční hodnotu

Cukr je často prezentován jako prázdná kalorie s nulovou nutriční hodnotou. To ale není pravda. Je cenným zdrojem sacharidů, z nichž lidské tělo čerpá tolik potřebnou energii. Některé přírodní a nerafinované druhy cukru, jako je například třtinový demerara a hnědý cukr, navíc obsahují i minerály.

Zdroj: vlasta.cz vimcojim.cz ndtv.com

Související články