Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A vybrat si můžeme hned z několika druhů, tvarů i velikostí! Na zahrádkách nám roste nejčastěji dýně obecná, která může mít až několik desítek kilo. Ty nejchutnější pokrmy pak obvykle vytváříme z drobnější dýně hokaido, která se vyznačuje nasládlou chutí a sytě oranžovou barvou. Tmavě zelenou barvu a oranžovou dužinu má muškátová dýně, i ta může narůst až do hmotnosti 20 kilo. Jako lískové oříšky pak chutná máslová dýně, která se vyznačuje tvarem hrušky se šedou až nažloutlou slupkou. A oblíbená je nakonec i špagetová dýně, jejíž dužina vytváří špagetová vlákna, která mohou být plnohodnotnou náhradou těstovin. Oproti ostatním druhům má protáhlý, oválný tvar a její slupka se nemusí loupat.

Čtěte také

Vánoční úklid

Čtěte také

Dva měsíce do Vánoc! Jak si rozplánovat předvánoční úklid

Věděli jste, že …

  • Dýně je technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska ji řadíme mezi zeleninu.
  • Dýně je příbuznou okurky a melounu.
  • Dýně pochází ze Severní Ameriky. Pěstuje se tam už déle než 5000 let. Dodnes patří mezi hlavní ingredienci dvou svátků – vykrajuje se na Halloween a na Den díkuvzdání se z ní pečou koláče.
  • Dýně rostou po celém světě – kromě Antarktidy.
  • Zářivě oranžovou barvu má díky vysokému obsahu betakarotenu.
  • Největší dýně vážila 911 kilo.

Léčivé účinky dýně

  1. posiluje imunitní systém
  2. uklidňuje nervy
  3. napomáhá správné činnosti srdce
  4. snižuje hladinu tuků v krvi
  5. podporuje správou funkci slinivky
  6. působí močopudně
  7. ulevuje chorobám ledvin
  8. pomáhá produkci bílých krvinek a urychluje hojení
  9. detoxikuje organismus
  10. regeneruje tělesné buňky
  11. pomáhá při revmatismu a dně
  12. je prevencí rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu i astmatu.
  13. pomáhá udržovat zdravý zrak i v pokročilém věku
  14. zlepšuje vzhled a texturu kůže
  15. podporuje hubnutí

Čtěte také

Agent Mulder a agentka Scullyová z Akta X

Čtěte také

Celebrity závislé na sexu: Komu chtíč zničil manželství, kariéru i zdraví?

Věříte v sílu přírodních ingrediencí? Pak si zkuste vyrobit domácí dýňovou kosmetiku či ozdravné nápoje:

Omlazující nápoj

Potřebujeme: 2 dl šťávy z dýně, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve.
Postup: Přísady smícháme a hotový koktejl popíjíme po douškách po dobu 6–8 týdnů.

Dýňová šťáva tiší kožní neduhy

Čerstvě vylisovaná šťáva z dýně je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži namažeme mandlovým olejem.

Dýně s citronem proti zácpě

Dýně v kombinaci s citronovou šťávou a lněným semínkem je velmi účinné přírodní projímadlo. Při potížích se zácpou užíváme po dobu 3 dnů vždy odpoledne. Potřebujeme: 3 dl teplé vody, 3 lžíce dýňové dužiny, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci lněného semínka. Postup: Všechny uvedené ingredience rozmixujeme a ihned vypijeme.

Hydratující pleťová maska

Jednu polévkovou lžíci najemno nastrouhané dýně smícháme s 2 lžícemi zakysané smetany a 1 lžičkou citronové šťávy. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut působit. Poté umyjeme. 

Výživná semínková maska

Potřebujeme: 1 hrst dýňových semínek, 1 čajovou lžičku mandlového oleje, 1 čajovou lžičku tekutého medu. Postup: Semínka rozmixujeme, pak je smícháme s olejem a medem. Vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit.

Čtěte také

Lapač snů

Čtěte také

Lapač snů: Kruh jako vesmír, síťka je na zlou energii. A co spálí noční můry?

Milujete dýňové recepty? Nechte se inspirovat našimi tipy:

Plněné dýně

Mleté maso ochucené po asijsku hřejivým kořením a zjemněné jogurtem k dýním báječně pasuje.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 4 porce:

• 4 malé dýně hokaido
• 500 g mletého hovězího masa
• 1 červená cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 lžíce drceného římského kmínu
• 1 lžička mleté skořice
• 1 lžička mletého nového koření
• 1 lžička mletého zázvoru
• 250 ml rajčatové passaty
• 2 lžíce medu
• 50 g kuskusu
• 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
• sůl
• pepř
• řecký jogurt
• semínka z granátového jablka a čerstvý koriandr (případně i listy kadeřávku) k podávání

Postup:

1. Dýně svrchu seřízněte (případně lehce seřízněte i spodní část, aby rovně stály) a vydlabejte. Semínka vyhoďte a pokuste se vyjmout i část dužiny, aby se do dýně pohodlně vešla náplň. Dužinu nasekejte nadrobno.

2. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno, v hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte je. Pak přidejte všechno koření, nechte ho minutku rozvonět a potom vsypte maso. Zprudka ho opečte a vařečkou rozbíjejte případné hrudky. Přidejte dýni, passatu a syrový kuskus, osolte, opepřete a nechte chvilku povařit. Směs zhoustne a tekutina se promění ve skvělou omáčku. Ochutnejte, a pokud je potřeba, dolaďte medem.

3. Dýně naplňte masem, přiklopte vršky a jemně je zakápněte olejem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud nezměknou. Podávejte je s řeckým jogurtem a posypané granátovými zrníčky. Přidejte lístky koriandru.

Čtěte také

Vysmátá jóga vám prodlouží život

Čtěte také

Terapie smíchem: Vysmátá jóga zlepší duševní i fyzické zdraví a ještě vás pobaví

Dýňové karí

Díky dýni je tohle rychlé karí hebké, díky koření hřejivé a voňavé. Je bezmasé, ale máte-li chuť, přidejte si do receptu kuřecí maso či krevety.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny 4 porce:

• 600 g střední dýně
• 200 ml kokosového mléka
• 200 g sterilovaných rajčat
• 1 cibule
• 4 stroužky česneku
• menší svazek čerstvého koriandru s kořínky
• 2 hrsti kešu oříšků
• 1 lžička bílých hořčičných semínek
• asi 5cm kousek čerstvého zázvoru
• chilli vločky (množství dle chuti)
• 1 a 1/2 lžičky koření garam masala
• 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
• 1 lžička mleté kurkumy
• 1 lžička mleté skořice
• 1–2 lžičky medu
• 2 lžíce rostlinného oleje + na zakápnutí '
• sůl
• pepř
• rýže a limeta k podávání

Postup:

1. Dýni rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na silnější klínky (pokud použijete jiný druh než hokaido, dýni oloupejte). Vyskládejte ji na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a zakápněte olejem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, aby lehce změkla, neměla by ale být úplně měkká, jako když připravujete pyré.

2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno a koriandrové kořínky nasekejte (pokud je nemáte, svět se nezboří). V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm hořčici, dokud nezačne praskat. Přidejte cibuli, česnek, chilli, zázvor a kořínky, krátce je opečte a vsypte koření. Nechte minutku nebo dvě rozvonět a přilijte rajčata a kokosové mléko. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni, osolte, opepřete, podlijte trochou vody, pokud by směs byla příliš hustá, a nechte asi 15 minut provařit.

3. Mezitím nasucho opečte kešu ořechy. Karí dolaďte medem a limetovou šťávou, ozdobte koriandrem a podávejte s rýží.

Čtěte také

TRX

Čtěte také

Rotoped, plavání nebo snad TRX? 8 sportů, kterými spálíte kalorie během 30 minut

Gróbská husí stehna s dýní

Na martinskou husu do slovenského grobu asi letos nevyrazíme. Nevadí, podle tamního receptu se maso potírá tučnou smetanou, která se postará o dokonalou kůrčičku a skvělou šťávu, a to zvládneme i doma!

Doba přípravy: 30 minut, odležení v chladu 60 minut, pečení 2,5 hodiny

Suroviny na 4 porce:

• 4 husí stehna
• 150 ml smetany ke šlehání
• 2–3 lžíce kmínu
• sůl
• pepř

PŘÍLOHA:

• 1 střední dýně hokaido
• 2 lžičky hrubozrnné hořčice
• 5 stroužků česneku
• 2 snítky tymiánu
• olivový olej na zakápnutí

Postup:

1. Stehna důkladně osolte a nechte aspoň hodinu odležet v chladu.

2. PŘÍLOHA: Dýni rozpulte, vydlabejte vláknitou část se semínky a nakrájejte na kousky. Ty vložte spolu s tymiánem a neoloupanými stroužky česneku do pekáče, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud dýně nezměkne. Jakmile je dýně hotová, vyndejte ji z trouby a snižte teplotu na 160 °C.

3. Husí stehna naskládejte do pekáče, opepřete je, posypte kmínem a podlijte vodou. Pečte je asi 2 hodiny, občas maso přelijte vypečeným sádlem. Pak z pekáče většinu sádla slijte a stehna potřete smetanou. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě 30 minut, během této doby husu pravidelně potírejte zbylou smetanou.

4. Před dopečením kachny dokončete přílohu. Dýni ohřejte v hrnci, vymáčkněte k ní upečený česnek, otrhejte tymiánové lístky ze snítek, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Nakonec dýni nahrubo rozšťouchejte. Podávejte s husími stehny a vypečenou šťávou.

Čtěte také

Cukr v malém množství není zlo

Čtěte také

Cukr v malém množství není zlo! Jedna lžička denně může pomoct seniorům

Pečené dýňové donuty

Na pečené dýňové donuty obvykle musíte mít speciální formu, protože jejich těsto bývá příliš řídké. Tohle je varianta, na kterou stačí cukrářský sáček a plech.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na asi 10 kusů:

• 400 g hladké mouky
• 180 g dýňového pyré
• 120 ml mléka
• 100 g cukru krupice
• 70 ml řep kového oleje
• 1 vejce
• 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
• 1 lžíce koření na dýňový koláč
• máslo a cukr na obalení
• špetka soli

Postup:

1. V míse smíchejte koření, mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl a lehce je nakypřete metličkou. V další míse prošlehejte dýňové pyré, vejce, mléko, olej a tekutou směs postupně přilévejte k sypké směsi. Míchejte, dokud nezískáte hutné, hladké těsto. Naplňte jím zdobicí sáček se širokou hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte donuty. Nechte jim dostatečné rozestupy, protože při pečení nabudou.

2. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C podle velikosti asi 10–15 minut. Každý kousek obalte (nebo potřete a zlehka posypte) máslem a cukrem. Hotové donuty nechte zchladnout a podávejte.

Čtěte také

Pierce Brosnan a

Čtěte také

Na milenky a rozvody je neužije! Krasavci, kteří stárnou po boku svých žen.

4x pečená dýně

S chutí Asie

Dýni hokaido rozkrojte, vydlabejte semínka, nakrájejte na tenčí klínky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut.

ČATNÍ: v mixéru či v hmoždíři rozmixujte půl stroužku česneku, 1–2 zelené chilli papričky, kůru a šťávu z limety, 1–2 lžíce rybí omáčky, 2 lžičky palmového nebo třtinového cukru, 1 lžíci rostlinného oleje a svazek koriandru. Čatní podávejte s upečenou dýní.

V krustičce

Klínky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte 50 g najemno nastrouhaného parmazánu, 3 lžíce strouhanky Panko, 1 hrst nasekané petrželky, kůru ze 2 citronů a 1 prolisovaný stroužek česneku. Podle chuti opepřete (můžete i přisolit, ale nebývá to třeba, parmazán je slaný dost). Směs nasypte na dýně, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut.

S citronem, medem a tymiánem

Klínky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte 1 lžíci medu, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžíci olivového oleje, přidejte lístky ze 3 snítek tymiánu (lze nahradit sušeným) a podle chuti osolte. Směsí potřete dýně a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut.

S plísňovým sýrem a slaninou

Klínky dýně rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte je olivovým olejem. Každý kousek pak poklaďte tenkým plátkem sýra s bílou plísní. Posypte nasekanou slaninou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20–30 minut. Před podáváním dýni posypte nasekanými vlašskými ořechy.

Čtěte také

Syndrom vyhoření

Čtěte také

Syndrom vyhoření. Přichází plíživě a nenápadně. Jak poznat varovné signály?

Salát s pečenou dýní a ricottou

Recept jsme získali od foodblogerky a autorky kuchařek báry karpíškové, která na tento salát kdysi chodívala do londýnské restaurace diner. Zkaramelizovaná červená cibulka dává salátu jemnou, sladkou chuť a díky dýni je natolik vydatný, že poslouží i jako lehký oběd nebo večeře.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

• 1 menší dýně hokaido (asi 1 kg)
• 10 lžic olivového oleje
• 16 oloupaných kaštanů nebo lískových ořechů
• 2 malé červené cibule
• 1 lžíce medu
• 250 g lístků zeleného salátu dle vaší chuti, třeba polníčku, lollo biondo, římského apod.
• 200 g ricotty

Postup:

1. Troubu nastavte na pečení + horký vzduch a předehřejte ji na 200 °C. Omytou, neoloupanou dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte na měsíčky. Kousky dýně nasypte na plech, zalijte 4 lžícemi olivového oleje, důkladně promněte mezi prsty a rovnoměrně dýni rozložte na plech. Nesolte ji, protože sůl vytahuje vodu, což nechceme. Pečte asi 30 až 40 minut, aby byla dýně měkká a konce hezky zezlátly.

2. Kaštany rozpulte a opražte na pánvi nasucho. Jestli dáváte přednost lískovým oříškům, nasypte je do malé žáruvzdorné misky a přidejte je na 5 minut do trouby k pečící se dýni, aby hezky křupaly. Než se dýně dopeče, oloupejte cibuli a nakrájejte na osminky.

3. Na pánvi rozehřejejte 3 lžíce olivového oleje a nechte cibulku zkaramelizovat. Pravidelně ji míchejte, aby se nepřipekla. Asi za 5 minut, když už je měkká, přidejte lžíci medu a jemně v něm cibulku promíchejte, aby se zintenzivnila její chuť. Cibulka je hotová, když je měkká a má dozlatova opečené konce.

4. Salátové lístky nasypte do mísy a promíchejte se zbytkem olivového oleje a špetkou soli. Přidejte upečenou dýni, část opečené cibulky s medem a jemně salát promíchejte prsty. Pak ho rozdělte na talíře a ozdobte opečenými kaštany, pár lžičkami čerstvé ricotty a zbylou cibulkou.

Lahodná dýně hokaido se skvěle snoubí s různým kořením, salát můžete pro změnu vyladit třeba do rafinovaných chutí Orientu či pálivého Thajska...

Čtěte také

Hrad Karlštejn

Čtěte také

TEST: Jak dobře znáte české hrady a zámky, kde se natáčely pohádky?

Dýňová polévka s jablky

Dýňová polévka je podzimní klasika. Zkuste k ní netradičně přidat jablka. Výsledek vás mile překvapí.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce:

 1kg dýně hokaido
• 2 cm čerstvého zázvoru
• 300 g jablek
• 1,5 l kuřecího vývaru
• 30 g másla
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 10 kuliček nového koření
• sůl

Postup:

1. Polovinu másla rozehřejte v hrnci, pak na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Po 3 minutách přidejte nastrouhaný zázvor, nové koření a za stálého míchání nechte koření rozvonět.

2. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na kousky, jablka zbavte jádřinců a také je nakrájejte. Vložte je do hrnce a občas promíchejte. Zhruba po 10 minutách přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte 20 minut probublávat, aby všechny ingredience změkly. Obsah hrnce rozmixujte dohladka a podle chuti dosolte.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití.

Zdroj: vlasta.cz časopis Vlasta vitalia.cz blendea.cz 

Čtěte také

Svačiny pro školáky

Čtěte také

Zapomeňte na oplatky a chleba s máslem! 3 tipy na vyvážené svačiny pro školáky

Čtěte také

Výbuch sopky

Čtěte také

Znáte nejaktivnější sopky světa? Na svědomí mají tisíce obětí i zaniklá města

Čtěte také

Juraj Loj

Čtěte také

Hvězda seriálu Případy 1. oddělení Juraj Loj: Od Trojana k policii. A má 3 děti