Slunečnicový, olivový nebo kokosový olej. Který patří na pánev. Nebojte se alternativ

Martina Nováčková | 16. 2. 2023

Vyznat se v široké nabídce olejů na trhu není vůbec jednoduché. Nevhodně zvolený olej přitom nemá vliv jen na chuť výsledného pokrmu, ale může ovlivnit i naše zdraví.

Na co tedy dát pozor, když vybíráte olej do salátu nebo na smažení? Trocha teorie a čísel se bude hodit.

Seznamte se s bodem zakouření

Zní to trochu tajuplně, ale vysvětlení je vcelku prozaické. Bod zakouření udává teplotu, při které olej přestává být stabilní.

Zdroj: Youtube
Pravda o pečivu: Lepek nezavrhujte, šťastnější vás neudělá. Rohlík ani kobliha vás nezabije
Zdraví

Pravda o pečivu: Lepek nezavrhujte, šťastnější vás neudělá. Rohlík ani kobliha vás nezabije

Laicky to znamená, že se takzvaně přepaluje, ničí se v něm všechny prospěšné látky, a naopak se začínají uvolňovat karcinogenní škodliviny. Oleje, jež mají nízký bod zakouření, byste neměli používat v teplé kuchyni. Obecně platí, že vyšší teploty (při smažení cca 200 °C) lépe snáší rafinované oleje. Teplotní stálost s sebou ovšem nese nevýhodu v podobě nižšího obsahu vitaminů a minerálů. Oproti tomu za studena lisované nerafinované oleje vašemu organismu prospějí, avšak vyšším teplotám byste je vystavovat neměli. Platí to i pro máslo, které se začíná pálit už při velmi nízkých teplotách, a na smažení je proto lepší použít alternativu v podobě přepuštěného másla, takzvaného ghí.

Potravinové pasti: 10 zrádných potravin. Zaplašte chutě a pozor na hlad. Pizza to nevyřeší
Zdraví

Potravinové pasti: 10 zrádných potravin. Zaplašte chutě a pozor na hlad. Pizza to nevyřeší

Které oleje patří na pánev?

Chystáte se smažit řízky k nedělnímu obědu nebo jste vytáhli wok a chcete se pustit do asijské kuchyně? Dobrou volbou je řepkový olej, neboť zvládne velmi vysoké teploty, až 240 °C, a navíc obsahuje organismu prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Velmi oblíbený je i slunečnicový olej, ten ale oproti řepkovému obsahuje méně mononenasycených mastných kyselin, a především není tak teplotně stabilní. „Pokud chceme na slunečnicovém oleji smažit, měli bychom věnovat pozornost etiketě a koupit takový, který je určený specificky na smažení, a nebude se tedy přepalovat,“ dodává Tomáš Hlatký, nákupčí trvanlivého zboží z online supermarketu Košík.

Zbavte se fobie z fitness center! 7 tipů, jak začít chodit do posilovny a vytrvat
Zdraví

Zbavte se fobie z fitness center! 7 tipů, jak začít chodit do posilovny a vytrvat

Nebojte se alternativ a novinek

Méně obvyklé druhy olejů zažívají v posledních letech boom nejen v kosmetice, ale i v kuchyni. Platí to třeba pro vyhledávaný kokosový olej, který je za pokojové teploty tuhý a rozpustí se až vlivem tepla. Má velmi univerzální využití jak v teplé, tak ve studené kuchyni a jeho rafinovaná verze se hodí i na smažení, protože snese velmi vysoké teploty. Pokud chcete co nejkvalitnější kokosový olej, sáhněte po bio panenské variantě lisované za studena.

Studené ruce a nohy: Jak je zahřát a proč je vám pořád zima. Viníkem jsou nemoci
Zdraví

Studené ruce a nohy: Jak je zahřát a proč je vám pořád zima. Viníkem jsou nemoci

Ozvláštněte chuť letních salátů

Oleje, které vám prokážou skvělou službu při smažení, v salátech už tolik nezazáří. Ve studené kuchyni totiž obzvlášť vynikne chuť oleje a je vhodné zvolit takový, který doplní, ale nepřebije ostatní suroviny. Zeleninové i ovocné saláty můžete zakápnout extra panenským olivovým olejem, skvělý je také lněný či dýňový, z nichž připravíte chutné zálivky a dresinky. Oleje s jemnými oříškovými tóny, jako je třeba sezamový, zase vyniknou především v asijské kuchyni.

Recept na mládí: Biologický věk ošálíte sportem. Stačí 45 minut
Zdraví

Recept na mládí: Biologický věk ošálíte sportem. Stačí 45 minut

Pozor na skladování!

Většina olejů není nijak náročná na skladování, přesto byste měli dodržovat základní pravidla, aby olej vydržel, nežluknul a nezkazil se. Koneckonců na zahraničních dovolených v jižních zemích uvidíte například olivový olej skladovat v tmavých nádobách, jež nepropustí světlo. Oleje skladujte na suchém a tmavém místě. Lednička není vhodná, protože vlivem nízkých teplot se olej může zakalit. Jakékoli teplotní výkyvy a nesprávné skladování zkracují trvanlivost oleje a snižují i obsah prospěšných látek.

Čaje, odvary a zábaly na rýmu a kašel: Připravte si domácí medicínu
Zdraví

Čaje, odvary a zábaly na rýmu a kašel: Připravte si domácí medicínu

Bez extra panenského olivového oleje se snad neobejde žádný zeleninový salát Slunečnicový olej je teplotně méně stabilní než třeba řepkový Kokosový olej má v kuchyni univerzální využití

CO JE RAFINACE?

Rafinace obecně je postup, při které dochází k čištění suroviny. Jedná se o velmi složitý proces, v jehož důsledku se získá v podstatě čistý olej „bez vůně a bez zápachu“. Je zcela vhodný pro tepelné zpracování, ale bohužel přichází o řadu prospěšných látek, není však pravdou, že přijde o vše dobré. Například vitamin E v něm může být obsažen ve větším množství než v oleji za studena lisovaném.

ZDROJ: časopis Překvapení, https://www.cz-test.cz/clanek/ktery-olej-kam-aneb-seznamte-se-s-bodem-zakoureni

Tagy kokosový olej kuchyně pánev salát skladování slunečnicový olej