Když se naučíte orientovat ve složení potravin a budete se řídit i tím, kolik obsahují bílkovin, tuků nebo cukrů, vyděláte na tom hned dvakrát.

Dopracujete se ke zdravějšímu jídelníčku a zjistíte, že nemusíte hladovět, a pochutnáte si. Naučíte se nahrazovat méně vhodná jídla nějakými lepšími. Třeba zeleninový salát s tuňákem či vejcem, který vám na večerním talíři může nahradit utopence s chlebem. Možná si místo deseti deka přesolené paštiky (obsahuje více než 50 procent tuku a ještě způsobí, že vaše tělo bude zadržovat vodu) dáte pět nebo i deset deka libové a chuťově dobré šunky.

Když už, tak rostlinný olej

Pokud chcete hubnout, měli byste jíst zhruba pět tisíc kilojoulů denně. Pokud se hýbete, samozřejmě víc. „Určitý podíl tuků náš organismus potřebuje pro správné fungování, je tedy zcela nevhodné tuky z jídelníčku úplně vylučovat a dlouhodobě to může vést k vážným zdravotním problémům. Dávejte v jídelníčku přednost tukům rostlinného původu, jako jsou kvalitní rostlinné oleje, ořechy a semínka či avokádo. Z celkového denního energetického příjmu by měly tuky tvořit zhruba 30 procent, jejich absolutní denní příjem by nikdy neměl klesnout pod 50 gramů. Je však důležité vybírat ty správné tuky a ty nevhodné naopak omezit,“ vyčíslila Iva Málková ze sdružení Stop obezitě.

Dopoledne je vhodné dopřát si sacharidy neboli cukry. Ty jsou v rýži, pečivu, obilninách, bramborách i ovoci. K obědu je ideální kombinace sacharidů a bílkovin, k večeři jsou bílkoviny také vhodné, ale převažovat by už měla zelenina. Bílkoviny dodají energii na dlouhou dobu. Jsou ve vaječném bílku, mléčných výrobcích, mase a luštěninách.

Na druhou stranu, chybou by rovněž bylo vzdát se úplně. Vedle bílkovin a sacharidů patří ke třem základním živinám, bez nichž se člověk neobejde. Rozpouštějí se v nich některé důležité vitaminy a jsou i zásobárnou energie, kterou člověk přece jen potřebuje.

Více než dvojnásobek energie

Jenže v běžné stravě je tuků až příliš. Skrývají se i v pečivu, omáčkách, mléčných výrobcích či sladkostech. V jednom gramu tuku je přibližně 38 kJ energie. Pro srovnání: bílkoviny i sacharidy mají kolem 17 kJ na jeden gram.

Co do energie, vyjde většina tuků přibližně nastejno. Počítáno na 100 gramů má máslo kolem 3000, sádlo 3750, všechny druhy olejů 3700, běžné margaríny kolem 2800 kJ. Méně má jen pomazánkové máslo (1360 kJ) a light výrobky (1480 kJ).

Pátrejte i po tom, které mastné kyseliny vybrané výrobky obsahují. Ty se dělí na nasycené a nenasycené, přičemž ty nenasycené, obsažené většinou v živočišných tucích, se se zdravím zrovna dvakrát nesnesou. Živočišné tuky by proto měly tvořit nejvýše třetinu ze všech tuků, které si dopřejete.

Když ne tuky, tak ani maso?

Spousta lidí si tuky pojí především s masem. Ale horší v tomto směru jsou uzeniny a v podstatě ještě horší, snad krom špeku, sýry, přičemž nejhorší jsou ty zrající.

Když chcete hubnout, není třeba se masa vzdávat úplně, ale postavě i srdci prospěje, když se jím nebudete přejídat. Většina mas je však lepší volbou než uzeniny, které bývají přesolené a tučné zároveň. Zkuste omezit smažení a pečení v mastné lázni a maso ugrilujte na roštu nebo poduste. Dobré je maso nakrájet na kousky a v menším množství ho přidat do salátu.

Češi milují vepřové a je to na nich vidět. Porce ovarového kolena o váze 150 g má 2650 kJ, uzená krkovička má 2600 kJ v pouhých deseti dekách, patnáct deka moravského vrabce 2250 kJ a dvanáct deka pečeného bůčku 2900 kJ. Pečená krkovice pak s 990 kJ vypadá docela dobře, jenže kdo zůstane u deseti dek a odpustí si knedlíky a zelí zahušťované moukou?

Oproti tomu kuřecí prsa mají 400 kJ v deseti dekách, maso ze stehen do 600 kJ. Ryby už jsou opět tučnější, například losos má 800 kJ, jsou však mnohem zdravější, především ty mořské. Kousky masa grilované na jehle, protýkané zeleninou, zasytí i masožrouty a přitom nejsou kalorickou bombou. Zkuste na jehlu nandat střídavě kousky kuřecího, drůbežích jater, paprik, rajčat a občas kolečka cibule. Celé to dejte na gril, případně do trouby a podávejte s čerstvým ledovým salátem. Kuře se může stát nevhodným, když ho usmažíte a obalíte jako řízek.

Sýry jen jako delikatesu

A ony zmíněné sýry? S těmi ještě opatrněji. Je až komické, když si člověk u jogurtů hlídá každé deko a plnotučné mléko by si do kafe nedal a pak mimoděk sní půlku camembertu k vínu. Ani s pětačtyřicetiprocentním eidamem to zrovna nevyhrajete. Sýry sice neobsahují cukr, ale bohužel o to větší množství tuků. S hubnutím se moc nesnesou. Anebo ano – ale v tom případě se je budete muset naučit jíst jako delikatesu, kterou si dopřejete jen občas a v malém množství. Ostatně, kvalitní sýry si zaslouží, abyste si je vychutnávali pomalu a po kouscích.

Deset deka běžného eidamu s 45 % tuku v sušině má 1460 kJ a skrývá se v něm 26 gramů tuku, kdežto v tom dvacetiprocentním už je ho jen 10 gramů a energie vám dodá 900 kJ. Ani tak byste ho sice neměli jíst na kila, ale rozdíl je to znatelný. Takový zralý sýr může mít v sobě kolem 1800 kJ ve 100 gramech, a to už se svou hodnotou blíží dortu. Ale je férové přiznat, že nízkotučný sýr nebude nikdy tak dobrý jako jeho tučnější verze. Pro srovnání, obávaný smetanový jogurt bude mít kolem osmi gramů tuku v kelímku.