Jako každý rok vyhlásili odborníci z US News and World Report žebříček diet, které podle nich fungují nejlépe. Jejich doporučeními, včetně několika varování před tím, co se naopak k hubnutí nehodí, se můžete řídit i tady.

Specialisté na výživu hodnotí diety, které jsou zrovna populární s ohledem na nejmodernější poznatky. V potaz berou nejen to, zda jsou bezpečné a fungují, ale zajímá je třeba i to, jak snadné nebo naopak obtížné je jejich dodržování. Aby si mohla dieta v žebříčku vést dobře, musí zároveň sloužit jako prevence před onemocněními srdce a cév.

1. Středomořská strava

Středomořskou dietu odborníci doporučují dlouhodobě jako pomyslný zlatý standard, pokud jde o stravovací režim, prevenci nemocí i dlouhověkost. Středomořská strava je bohatá na zeleninu, ovoce, ryby, ořechy, luštěniny (fazole, čočka, hrášek, cizrna) a olivový olej. Prakticky v ní nenajdete průmyslově zpracované potraviny, omezuje cukr i červené maso, naopak přirozeně poskytuje širokou škálu protizánětlivých antioxidantů, které zpomalují nežádoucí stárnutí buněk.

Četné studie ukázaly, že lidé, kteří žijí v zemích na břehu Středozemního moře, žijí v průměru déle a vyskytuje se u nich méně chronických onemocnění, včetně srdečních. Mají také lepší spánek a méně trpí duševními potížemi, to poslední se dá přičíst i většímu množství slunečního svitu.

Středomořská strava je nutričně vyvážená a nabízí pestrou škálu sytých jídel a chutí. Spíše než o dietu s přísnými pravidly jde o stravovací styl, nebo ještě lépe o styl života. Takže neexistují žádné pokyny, jak velké mají být porce, kolik se má sníst kilojoulů a podobně. Můžete si z ní nicméně vzít jasné doporučení – omezte příjem průmyslově zpracovaných potravin a zaměřte pozornost k jídlům bohatým na vlákninu a živiny.

2. DASH strava

DASH dieta původně vznikla coby jídelníček pro lidi s vysokým krevním tlakem. Spočívá ve velkém omezení sladkostí, tuků a soli, místo nich doporučuje spoustu celozrnných výrobků, libového masa a ryb – stejně tak jako ovoce a zeleniny. Zakázáno není nic.

DASH dieta částečně připomíná středomořskou dietu, přičemž slovo DASH je zkratkou ze spojení Dietary Approaches to Stop Hypertension, což znamená doporučené dietní postupy při vysokém krevním tlaku. Ale prospět může nejen hypertonikům, protože pomáhá s hubnutím a snižuje riziko rozvoje cukrovky druhého typu, metabolického syndromu a některých druhů rakoviny.

Pokud se začnete zajímat o DASH dietu, zjistíte, že obsahuje doporučení ohledně toho, kolik a čeho máte sníst s ohledem na doporučený denní energetický příjem. Kdo se pro ni rozhodne, měl by vědět, že hubnutí s ní je sice poměrně pomalé, ale zato dlouhodobě udržitelné.

3. Flexitariánská strava

Už jste o téhle dietě slyšeli? Je to vlastně způsob života, protože flexitariáni jsou v podstatě vegetariáni, kteří si jídelníček občas, nebo spíš hodně zřídka zpestří nějakým masem nebo lépe rybami. Četné studie prokázaly, že posun směrem k převážně rostlinné stravě vede k poklesu tělesné hmotnosti a také koreluje se sníženým výskytem chronických onemocnění, včetně nižšího krevního tlaku a menšího rizika cukrovky 2. typu.

Ani tady se nicméně nedočkáte přesného rozpisu, kolik a čeho tedy jíst, ale rozhodně se lze inspirovat tím, že zásadně, klidně až na nulu, omezíte uzeniny a výrazně snížíte spotřebu červeného masa. Flexitariáni kromě toho neholdují ani průmyslově zpracovaným potravinám.

4. WW (Weight Watchers) dieta

Tahle dieta se v Česku nikdy neprosadila, ale v zámoří je hodně populární, tak ji tu alespoň stručně popíšeme – vychází z pečlivého a poměrně složitého obodování potravin podle toho, kolik obsahují bílkovin, sacharidů, tuků, energie a vlákniny. Je to obdoba počítání kilojoulů nebo kalorií, přičemž dieta nijak neomezuje zeleninu a kupodivu ani ovoce. Jde do jisté míry o placenou záležitost, abonenti mají nárok například na on-line poradny, trenéry, recepty a další aplikace. U nás podobné služby nabízejí různé společnosti. Vždy je třeba pátrat po tom, zda nejde jen o prodej potravních doplňků.

5. Mayo Clinic dieta a dieta MIND

Na pátém místě se shodně umístily dvě diety.

Mayo Clinic dieta

Mayo klinika je prestižní medicínské centrum zaměřené jak na léčbu, tak na vzdělávání a výzkum. Zdejší odborníci dali dohromady dietu, která vychází z množství podložených výzkumů – velký důraz se v ní klade na pohyb, intenzivně hýbat byste se podle autorů měli většinu dní v týdnu alespoň půl hodiny. Jinak doporučuje průmyslově nezpracované potraviny, včetně spousty ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin a zdravých tuků, součástí doporučení je i zásadní omezení přidaných cukrů.

Dieta MIND

MIND dieta v sobě kombinuje to nejlepší ze středomořského stravování a z DASH diety, zaměřené na ochranu srdce a cév. Kromě ochrany zdraví zaručuje až několik kilo měsíčně dolů, lepší kondici a díky tomu všemu delší život. Sází zejména na rostlinnou stravu a nízký obsah tuku, MIND navíc klade důraz na to, aby dostatek živin měl i mozek a nervová soustava. MIND dieta má minimálně jeden měřitelný přínos. Snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby o víc než půlku. Což je rozhodně velká přednost.

Diety, které dopadly špatně

Vůbec nejhůře si v hodnocení populárních a hodně rozšířených diet vedla Dukanova dieta, která skončila úplně poslední. Těsně před ní skončila ketodieta. Oba tyto přístupy sice pomáhají zhubnout, a to hodně rychle, zejména na začátku, ale v obou případech se většinou počítá s jídelníčkem, v němž je zásadní nedostatek potřebných živin. Navíc se ukazuje, že nepřinášejí dlouhodobý efekt – takto ztracená kila se člověku většinou zase vrátí zpátky.