Chcete trochu matematiky? Zhubnutí o pouhých pět centimetrů v pase – a to je v silách každého – může zásadně prospět vašemu zdraví. Naopak každých deset centimetrů navíc znamená čtvrtinový vzestup rizika rozvoje onemocnění srdce a cév, cukrovky či úmrtí. Už kvůli tomu stojí za to snažit se pas zase najít. Protože je jasné, že kdo to dokáže, může si prodloužit život, jak doložil velký americký výzkum, sledující sto tisíc lidí a trvající dvacet let, jehož výsledky shrnul a interpretoval epidemiolog Eric Jacobs.

Rozhodně by ale bylo chybou, kdybyste se vrhli na první dietu, o kterou zavadíte. Je třeba k tomu přistupovat s rozmyslem a vědět, co a proč děláte.

Když za vaše břicho může stres

Nemusíte hned věřit tomu, že některé potraviny způsobují v našem těle trvalý zánět, a proto nehubneme a necítíme se dobře. Nicméně přibývá odborníků, kteří problémy s váhou a trávením vysvětlují právě takhle, protože vidí velkou souvislost mezi tím, co jíme, naší váhou a imunitou, potažmo zdravím.

K tomu je nutné přičíst vliv stresu, který rovněž – zjednodušeně řečeno – zpomaluje naše spalování. Bohužel, mimo jiné přispívá k ukládání tuků dovnitř mezi orgány, který je pro zdraví podstatně škodlivější než ten, co máme třeba na stehnech. Je to právě přemíra vnitrobřišního tuku, která spouští takzvaný chronický celotělový zánět, který dlouhodobě poškozuje zdraví a oslabuje imunitu.

Tohle všechno je potřeba brát v potaz, když se rozhodnete shodit. „I když to se stravou a pohybem myslíte dobře, mohou vaší imunitě velmi významně uškodit. Mám na mysli zejména různé zázračné detoxy a diety. Výrazné omezení stravy nebo její pestrosti vždy vede k výraznému poklesu imunitní bariéry. Stejně tak je z hlediska imunity rizikové i nárazovité hladovění a následné přejídání nebo dlouhodobé hladovění,“ upozorňuje Pavel Suchánek, odborník na hubnutí. Takže tudy ne.

Jak poznat, které jídlo vám dělá dobře?

Každého občas trápí nějaké to nadýmání, ale pokud je to spolu s říháním a bolestmi břicha váš skoro každodenní chléb, něco je špatně – nejjednodušším vysvětlením bude fakt, že jíte něco, co vašemu tělu nedělá dobře. Mimochodem, může se to stát i po zdravém jídle, například pokud jste razantně zvýšili příjem vlákniny, kterou jste zatím moc neřešili. Ale je to spíše výjimka, většinou je za těmito potížemi nevhodná strava.

Spousta lidí už si zvykla na to, že jim je po jídle těžko, pálí je žáha a podobně, ale není to v pořádku. Člověk by se měl cítit sytě, ale ne přecpaně, takové jídlo nám svým způsobem bere energii – i když kalorie z něj se nám samozřejmě započítají všechny.

Proto má smysl jídelníček odlehčit, jíst menší porce, vyhnout se smaženým nebo průmyslově zpracovaným potravinám, omezit sladkosti, jíst hodně zeleniny a přiměřeně ovoce. Některým lidem může prospět omezení mléčných výrobků nebo jídel s lepkem, ale není to univerzální návod. Chcete to vyzkoušet, možná tyhle složky potravy hůře trávíte, a proto vás bolí břicho. Vadit mohou také sycené nápoje a alkohol.

Každopádně, při odlehčování jídelníčku jde o víc než kalorie, ale pokud to dokážete, hubnete, naměříte si méně v pase, a ještě budete zdravější.

Tipy na to, jak mít štíhlý pas

Plánujte

Když nemáte rozmyšlené, co si dáte k obědu nebo ke svačině, spíše sníte něco, co byste si v žádném případě dávat neměli s omluvou, že pro jednou to nevadí. Pro jednou asi ne, ale pokud se vám to stává několikrát týdně, je to chyba. Plánování zahrnuje i to, že si budete dělat obědy do práce nebo si s sebou na výlet vezmete kelímek skyru místo tatranky.

Jezte zeleninu, hodně zeleniny

Pokud chcete být zdravější, musíte jíst hodně čerstvé zeleniny. Nejspíše o hodně více, než jste si dosud dopřávali. Pokud vám moc nechutná samotná, prostě si ji přidávejte na talíř s obědem, dělejte si saláty, mixujte si ji do smoothie. Mimochodem, když si ji nakrájíte do mističky k práci na počítači nebo sledování filmu, přijde vám určitě vhod. Jen prosím žádné dresinky.

800 + 800

Neděste se čísel, tohle je docela jednoduchá matematika. Snižte svůj denní kalorický příjem o 800 kilojoulů a zároveň o 800 kilojoulů zvyšte denní energetický výdej. Ani jedno neznamená zásadní utrpení, v součtu je to ale minus 1600 kilojoulů denně, a to už se pozná.