Proteinové šílenství je mezi hubnoucími dost populární. Bez proteinů ani ránu, sacharidy jsou zapovězeny na věky. Aby bylo jasno. Proteiny jsou při hubnutí opravdu důležité, protože pokud jich přijímáme dostatek, nedochází k odbourávání svalové hmoty. A čím více svalů máme, tím vyšší je bazální metabolismus a tím taky větší šance, že když zhubnete, vydrží vám to. Kromě toho mají proteiny taky super další vlastnost, když jich máme v jídelníčku dostatek, a zároveň přiměřené množství sacharidů a tuků, nebudeme brzo pociťovat hlad. Zjednodušeně řečeno, budeme na delší dobu zasycení. Takže ano, proteiny fakt potřebujeme.

Proteinové doplňky? Obejdete se bez nich

Podle odborníků ze STOBu se bez nich klidně obejdeme, i když hubneme (a pokud nejste vrcholový sportovec). Při hubnutí je dobré zařazovat do jídelníčku raději přirozené zdroje proteinů a kombinovat různé druhy – živočišné i rostlinné. Vybírat můžete z celé palety potravin, hodně proteinů mají například olomoucké tvarůžky, Cottage, mozzarella, kuřecí prsa, pstruh, nebo třeba vejce či čočka.

Proteinové nápoje jsou fajn doplněk

Máte je pít, když se snažíte zhubnout? Rozhodně ano, protože pomáhají zrychlit metabolismus a sníží chutě k jídlu. Při hubnutí dávají smysl pouze v určitých situacích. Podle lékařky a autorky knih o hubnutí Václav Kunové jsou prospěšné v situacích, kdy je problém dostat se ke kvalitním bílkovinám z „přirozených“ potravin. A užívat je může každý, ani ženy se nemusí bát, že by jim po nich narostly svaly jako Arnoldu Schwarzenegerovi. „Jde o izolované proteiny z různých zdrojů, v naprosté většině ze syrovátky, ve své nezměněné formě, v jaké byste je našli například v tvarohu,“ vysvětluje lékařka.

Více proteinů, rychlejší hubnutí

Obsahují vyšší koncentraci bílkovin na 100 gramů a jsou rychleji vstřebatelné. Mají v sobě taky aminokyseliny, které jsou prospěšné zvláště po cvičení. Při hubnutí díky nim dostanete do těla jen kvalitní bílkoviny, bez tuků a sacharidů. „To ve výsledku znamená efektivnější hubnutí s rychlejším metabolismem, menším hladem a chutěmi na sladké,“ dodává lékařka. Ovšem pozor, Václava Kunová doporučuje pouze jeden nápoj za den, nikoli jako náhradu celodenního jídla!

Kdy je vhodné je využít

Uplatnění proteinových nápojů při hubnutí je vhodné v několika situacích:

· Místo svačiny. Jedna porce proteinového nápoje má zhruba 500 kJ a dá vám zhruba 20 gramů bílkovin. Pokud jste to přehnali u oběda se sacharidy nebo tuky, dejte si ke svačině proteinový nápoj, abyste srovnali denní příjem. Stejně tak je vhodné dát si nápoj, pokud snídaně, dopolední svačina a oběd neobsahovaly dostatek proteinů.

· Když máte chutě na sladké. Honí vás často mlsná, zvláště pak na sladkosti? Dopřejte si jeden proteinový nápoj denně, který vám pomůže stabilizovat hladinu krevního cukru a nebude vás trápit vlčí hlad. Proteinový nápoj odpoledne místo svačiny pomůže, abyste v noci nevyjídali ledničku.

· Když nemáte čas. Už žádné výmluvy, že jste neměli čas připravit si kvalitní svačinu s dostatkem bílkovin. Stačí mít lahvičku proteinového nápoje v kabelce a za minutu ji máte vypitou. Opět snížíte riziko, že vás odpoledne nebo navečer budou trápit chutě.

· Po cvičení. Proteinový nápoj po cvičení je fajn nejen proto, že se díky přítomným aminokyselinám zbavíte únavy, ale taky zamezíte ztrátě svalové hmoty.

Jaké nápoje vybírat

Nejste-li vegani, pak je podle lékařky Václavy Kunové dobré kupovat proteinové nápoje na bázi syrovátkového proteinu. Ty, které budete kupovat, by se měly skládat ideálně pouze z proteinového koncentrátu.

Sledujte vždy etiketu, protože některé obsahují i jednoduché sacharidy, jako je dextróza, která je při hubnutí nežádoucí. U syrovátkových koncentrátů si hlídejte množství bílkovin, pokud ho výrobce uvádí. Pokud chcete zhubnout, pak by nápoj měl obsahovat co nejvíc proteinů.

V případě, že jste vegani, dalšími zdroji proteinu je sojový protein, konopný protein, rýžový protein či hrachový protein.

Zdroj: Vlasta.cz, https://www.rozumnehubnuti.cz/

https://www.discovermagazine.com/lifestyle/when-to-drink-protein-shakes-for-weight-loss-full-guide-and-best-products, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/protein-shakes/faq-20058335

Související články