Kokosové světlé těsto

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky 
  • 120 g cukru 
  • 120 g tuku Hera 
  • 120 g mletého kokosu 
  • 1 vejce 
  • 1 sáček vanilinového cukru 
  • 1/2 lžičky sušené citronové kůry

Postup:

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme z něj různé tvary, které upečeme při 180 °C.

Čtěte také

S perníčky je třeba začít včas

Čtěte také

Vánoční pečení: Recepty na voňavé perníčky, plněné perníkové koule či sušenky

Kokosové tmavé těsto

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g tuku Hera 
  • 200 g mletého kokosu 
  • 80 g cukru 
  • 3 lžíce kakaa 
  • 1 vejce

Postup:

Do prosáté mouky zamícháme cukr, kokos a kakao. Přidáme nakrájený tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj různé tvary a upečeme je při 180 °C.

Čtěte také

Co všechno lze upéct z perníkového těsta?

Čtěte také

Cukroví z těsta na perníčky? Slepte ho povidly, přidejte ořechy či sušené ovoce

Srdíčka s kávovým krémem

Suroviny:

  • Kokosové těsto světlé
  • bílá a tmavá čokoládová poleva

Krém:

  • 110 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 žloutek 
  • 1 lžíce mléka 
  • 1 lžíce instantní kávy

Postup:

Z připraveného těsta vykrájíme srdíčka a upečeme je. Žloutek s cukrem, mlékem a kávou utřeme do pěny, směs za stálého míchání zahřejeme (nesmí se vařit), necháme vychladnout a pak promícháme s ušlehaným máslem. Srdíčka slepíme po dvou krémem a ozdobíme oběma polevami.

Čtěte také

Jak na nejlepší linecké

Čtěte také

Vánoční pečení pro začátečníky: Zkuste naše nejlepší linecké i kakaové těsto

Ježci

Suroviny:

  • Kokosové těsto světlé 
  • rybízová zavařenina
  • 1 sáček sušených třešní
  • 2 lžíce rumu nebo citronové šťávy 
  • trocha bílé a tmavé čokoládové poleva

Postup:

Třešně namočíme do rumu nebo citronové šťávy. Z plátu těsta vypíchneme sudý počet ježků a poloviční počet malých koleček a upečeme je. Ježky slepíme po dvou zavařeninou a bílou čokoládou je přilepíme k podstavci (kolečku). Třešně slijeme, namočíme do tmavé polevy a přilepíme ježkům na čumáček. Špejlí namočenou v čokoládě nakreslíme ježkům tmavá očka.

Čtěte také

Svíčková: Klasika české kuchyně

Čtěte také

Svíčková omáčka: Nejlepší je z loupané plece a podávaná s karlovarským knedlíkem

Barevná srdíčka

Suroviny:

  • Kokosové těsto tmavé 
  • bílková a čokoládová poleva 
  • červená potravinářská barva 
  • malá srdíčka z lineckého těsta 

Krém:

  • 120 g másla 
  • 80 g cukru
  • 80 g mletých oříšků
  • 1 lžíce kakaa 
  • 1 žloutek 
  • 2 lžíce rumu

Postup:

Z rozváleného těsta vykrájíme srdíčka, upečeme je a po vychladnutí slepíme po dvou tenkou vrstvou krému připraveného smícháním všech uvedených ingrediencí. Srdíčka přelijeme světlou a tmavou polevou, a než ztuhne, přilepíme na ně srdíčka z lineckého těsta ozdobená červeně obarvenou bílkovou polevou.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Houbičky

Suroviny:

  • Kokosové těsto tmavé 
  • bílková a čokoládová poleva
  • červená potravinářská barva 

Krém:

  • 120 g másla 
  • 80 g cukru 
  • 80 g mletých oříšků
  • 1 lžíce kakaa 
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu

Postup:

Z rozváleného těsta vykrojíme houbičky, upečeme je a po vychladnutí slepíme po dvou tenkou vrstvou krému připraveného smícháním všech uvedených ingrediencí. Houbičky potřeme bílkovou polevou a když ztuhne, kloboučky přetřeme čokoládovou nebo červeně obarvenou bílkovou polevou. Muchomůrkám uděláme bílé tečky.

Čtěte také

Dejte žemlovce šanci, ta správná nechutná jako ve školní jídelně

Čtěte také

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem

Barevné kokosky

Suroviny:

  • Šlehačkové těsto a kokosové těsto světlé
  • rybízová zavařenina na slepení 
  • tmavá a světlá čokoládová poleva

Postup:

Obě těsta rozválíme na plát vysoký 0,5 cm. Na plech s papírem na pečení přeneseme nejprve tmavé těsto, potřeme ho zavařeninou, přiklopíme plátem světlého těsta, přitiskneme a ostrým nožem nakrájíme přímo na plechu malé obdélníčky. Upečeme je a po vychladnutí přelijeme polevami.

Sněhové koule

Suroviny:

  • Kokosové těsto světlé
  • lískové oříšky
  • bílková poleva 
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

Z těsta utvoříme malé kuličky a do každé zabalíme jeden oříšek. Kuličky upečeme a po vychladnutí je přelijeme bílkovou polevou. Než poleva zaschne, hustě je posypeme kokosem.

Čtěte také

Čokoláda a maliny? Prostě sen!

Čtěte také

Čokoládový sen: Palačinky s malinami či mražené ovesné muffinky

Stříbrné cukroví

Suroviny:

  • Kokosové těsto světlé
  • citronová poleva
  • rybízová zavařenina na slepení 
  • stříbrné cukrové kuličky na ozdobení

Postup:

Z rozváleného těsta vykrojíme různé malé tvary a po upečení a vychladnutí je slepíme po dvou rybízovou zavařeninou. Povrch potřeme citronovou polevou. Ještě než poleva ztuhne, posypeme cukroví stříbrnými kuličkami.

Bonbonová srdíčka

Suroviny:

  • Kokosové těsto tmavé
  • citronová poleva 
  • barevné želé bonbony 

Postup:

Z rozváleného těsta vykrojíme srdíčka a upečeme je na plechu s papírem na pečení. Po vychladnutí srdíčka přelijeme nebo potřeme citronovou polevou. Ještě než poleva zaschne, ozdobíme okraje srdíček na kousky nakrájenými želé bonbony.

Pruhované věžičky

Suroviny:

  • Kokosové těsto světlé
  • kokosové těsto tmavé 

Postup:

Obě těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát a každý rozkrojíme na dva obdélníky. Střídavě je na sebe naskládáme a nakrájíme na malé čtverečky. Rozložíme je na plech s papírem na pečení a upečeme při 180 °C.

Náš tip: Na závěr můžete věžičky ozdobit malými perníkovými hvězdičkami, které upečete zvlášť a přilepíte na věžičky trochou bílkové polevy.

Čtěte také

Košíčky s krémem a ovocem

Čtěte také

Plněné košíčky: Upečte si klasické nebo s mrkví. A jaké náplni dáte přednost?