Kokosové světlé těsto
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 120 g tuku Hera
- 120 g mletého kokosu
- 1 vejce
- 1 sáček vanilinového cukru
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme z něj různé tvary, které upečeme při 180 °C.
Kokosové tmavé těsto
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 200 g tuku Hera
- 200 g mletého kokosu
- 80 g cukru
- 3 lžíce kakaa
- 1 vejce
Postup:
Do prosáté mouky zamícháme cukr, kokos a kakao. Přidáme nakrájený tuk a vejce a vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj různé tvary a upečeme je při 180 °C.
Srdíčka s kávovým krémem
Suroviny:
- Kokosové těsto světlé
- bílá a tmavá čokoládová poleva
Krém:
- 110 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce instantní kávy
Postup:
Z připraveného těsta vykrájíme srdíčka a upečeme je. Žloutek s cukrem, mlékem a kávou utřeme do pěny, směs za stálého míchání zahřejeme (nesmí se vařit), necháme vychladnout a pak promícháme s ušlehaným máslem. Srdíčka slepíme po dvou krémem a ozdobíme oběma polevami.
Ježci
Suroviny:
- Kokosové těsto světlé
- rybízová zavařenina
- 1 sáček sušených třešní
- 2 lžíce rumu nebo citronové šťávy
- trocha bílé a tmavé čokoládové poleva
Postup:
Třešně namočíme do rumu nebo citronové šťávy. Z plátu těsta vypíchneme sudý počet ježků a poloviční počet malých koleček a upečeme je. Ježky slepíme po dvou zavařeninou a bílou čokoládou je přilepíme k podstavci (kolečku). Třešně slijeme, namočíme do tmavé polevy a přilepíme ježkům na čumáček. Špejlí namočenou v čokoládě nakreslíme ježkům tmavá očka.
Barevná srdíčka
Suroviny:
- Kokosové těsto tmavé
- bílková a čokoládová poleva
- červená potravinářská barva
- malá srdíčka z lineckého těsta
Krém:
- 120 g másla
- 80 g cukru
- 80 g mletých oříšků
- 1 lžíce kakaa
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
Postup:
Z rozváleného těsta vykrájíme srdíčka, upečeme je a po vychladnutí slepíme po dvou tenkou vrstvou krému připraveného smícháním všech uvedených ingrediencí. Srdíčka přelijeme světlou a tmavou polevou, a než ztuhne, přilepíme na ně srdíčka z lineckého těsta ozdobená červeně obarvenou bílkovou polevou.
Houbičky
Suroviny:
- Kokosové těsto tmavé
- bílková a čokoládová poleva
- červená potravinářská barva
Krém:
- 120 g másla
- 80 g cukru
- 80 g mletých oříšků
- 1 lžíce kakaa
- 1 žloutek
- 2 lžíce rumu
Postup:
Z rozváleného těsta vykrojíme houbičky, upečeme je a po vychladnutí slepíme po dvou tenkou vrstvou krému připraveného smícháním všech uvedených ingrediencí. Houbičky potřeme bílkovou polevou a když ztuhne, kloboučky přetřeme čokoládovou nebo červeně obarvenou bílkovou polevou. Muchomůrkám uděláme bílé tečky.
Barevné kokosky
Suroviny:
- Šlehačkové těsto a kokosové těsto světlé
- rybízová zavařenina na slepení
- tmavá a světlá čokoládová poleva
Postup:
Obě těsta rozválíme na plát vysoký 0,5 cm. Na plech s papírem na pečení přeneseme nejprve tmavé těsto, potřeme ho zavařeninou, přiklopíme plátem světlého těsta, přitiskneme a ostrým nožem nakrájíme přímo na plechu malé obdélníčky. Upečeme je a po vychladnutí přelijeme polevami.
Sněhové koule
Suroviny:
- Kokosové těsto světlé
- lískové oříšky
- bílková poleva
- strouhaný kokos na obalení
Postup:
Z těsta utvoříme malé kuličky a do každé zabalíme jeden oříšek. Kuličky upečeme a po vychladnutí je přelijeme bílkovou polevou. Než poleva zaschne, hustě je posypeme kokosem.
Stříbrné cukroví
Suroviny:
- Kokosové těsto světlé
- citronová poleva
- rybízová zavařenina na slepení
- stříbrné cukrové kuličky na ozdobení
Postup:
Z rozváleného těsta vykrojíme různé malé tvary a po upečení a vychladnutí je slepíme po dvou rybízovou zavařeninou. Povrch potřeme citronovou polevou. Ještě než poleva ztuhne, posypeme cukroví stříbrnými kuličkami.
Bonbonová srdíčka
Suroviny:
- Kokosové těsto tmavé
- citronová poleva
- barevné želé bonbony
Postup:
Z rozváleného těsta vykrojíme srdíčka a upečeme je na plechu s papírem na pečení. Po vychladnutí srdíčka přelijeme nebo potřeme citronovou polevou. Ještě než poleva zaschne, ozdobíme okraje srdíček na kousky nakrájenými želé bonbony.
Pruhované věžičky
Suroviny:
- Kokosové těsto světlé
- kokosové těsto tmavé
Postup:
Obě těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát a každý rozkrojíme na dva obdélníky. Střídavě je na sebe naskládáme a nakrájíme na malé čtverečky. Rozložíme je na plech s papírem na pečení a upečeme při 180 °C.
Náš tip: Na závěr můžete věžičky ozdobit malými perníkovými hvězdičkami, které upečete zvlášť a přilepíte na věžičky trochou bílkové polevy.