Italská pizza

Moderní pizza se vyvinula v italské neapoli z ochucených chlebových h placek v 18. a 19. století. původní oblohu tvořil česnek, sýr a špek. Rajčata přibyla až později. Tajemství tenkého a křupavého těsta je v pomalém kynutí (ideálně přes noc) a prudkém pečení. Přípravu nejdokonalejší pizzy si tedy musíte rozmyslet den předem. Vykynuté těsto ale můžete zamrazit – ideálně rozválené a zabalené do pečicího o papíru (podobně se prodává také rozválené listové těsto).

Doba přípravy:

1 hodina, kynutí přes noc Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA)

Suroviny na 4–6 porcí: 

Těsto: 500 g hladké mouky • 3 lžíce olivového oleje • 20 g čerstvého droždí í • 250 ml vlažné vody • 1 lžička soli

Náplň: 400 g sterilovaných rajčat • 2 stroužky česneku • 1 lžička sušeného oregana • 200 g cherry rajčat • 250 g mozzarelly • 12 filátek ančoviček • 1 svazek čerstvé bazalky • sůl • pepř

1. Do mísy vsypte mouku a sůl, ve vodě rozmíchejte olej a droždí. Postupně ji přilévejte k mouce a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a dejte ji do lednice. e. Nechte kynout do druhého dne.

2. Druhý den vlijte do nádoby na mixování sterilovaná rajčata, přidejte česnek a oregano, podle chuti osolte a rozmixujte na sugo. Troubu předehřejte na maximum a dejte do ní plech. Z těsta odeberte čtvrtinu a na pomoučené ploše ho vyválejte do kruhu. Přendejte ho na pečicí papír a tenké prkénko nebo kus kartonu, který ý vám pomůže pizzu rychle přendat na rozpálený plech. Potřete těsto sugem, m, poklaďte rozpůlenými rajčaty, filátky ančoviček a natrhanou mozzarellou. Můžete přidat i trochu bazalky.

3. Jakmile jsou trouba i plech rozpálené, é, plech vyndejte, rychlým pohybem na něj přesuňte pečicí papír s pizzou a vraťte do trouby. Pečte 10 minut, dokud ud na pizze nenaskáčou puchýřky. Mezitím m stejným způsobem připravte další pizzu. Tu upečenou shoďte na prkénko nebo talíř a místo ní na rozpálený plech h přesuňte další. Pokračujte, dokud těsto nespotřebujete. Hotové pizzy zasypte čerstvou bazalkou a podávejte.

Čtěte také

Kuře na pomerančích

Čtěte také

Vaření s citrusy: Vyzkoušejte kuře na pomerančích či citronový koláč

Flammkuchen neboli Německá pizza

O „duševní vlastnictví“ tohoto slaného koláče se přetahuje německo s francií, kde mu říkají tarte flambée (koláč pečený v plamenech). jde o tenkou placku z alsasko-moselské oblasti, která původně sloužila jako test, jestli je pec správně rozpálená. důkazem byl lehce připálený okraj. ať už tento pizza koláč nazvete jakkoliv, spojení smetanového základu, sladké cibule a výrazné slaniny a sýra vás nadchne.

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA) Doba přípravy: 30 minut, kynutí 1 hodina

Suroviny na 4 porce: 

Těsto: 200 g hladké mouky • 1/2 lžičky sušeného droždí • 1 lžička soli • 100 ml vlažné vody

Náplň: 200 g creme fraîche • 50 ml smetany ke šlehání • 100 g německého špeku nebo šunky • 1 velká červená cibule • sýr Comté na posypání • rukola k podávání • sůl • pepř

1. V míse smíchejte mouku, droždí a sůl, postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké těsto. Pokud bude potřeba, přidejte trochu mouky nebo vody (raději po lžících a vždy těsto důkladně prohněťte). Zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout 1 hodinu.

2. V misce promíchejte creme fraîche se smetanou, aby se směs dobře roztírala, a podle chuti osolte.
Na pomoučené pracovní ploše vyválejte hranatý plát. Potřete ho creme fraîche a dejte na něj na klínky nakrájenou cibuli, plátky šunky či špeku a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne. Posypte rukolou, drceným pepřem a ihned podávejte.

Čtěte také

Kuřecí fajitas

Čtěte také

Skvělé kuřecí večeře: Fajitas, baby kuřátka na cideru či paličky s marinádou

Turecká pizza

Nazývá se lahmacun, pochází z oblasti levantu a je populární také v arménii. jde o oválnou placku, obvykle pokladenou mletým jehněčím či hovězím masem, zeleninou a kořením a v oblasti původu ji často podávají srolovanou.

Doba přípravy: 30 minut, kynutí těsta 1 hodina

Suroviny na 4 porce:

Těsto: 350 g hladké mouky • 1 lžička sušeného droždí • 2 lžíce olivového oleje • 160 ml vlažné vody • špetka soli

Náplň: 2 lilky • 4 stroužky česneku • 2 červené papriky • 1 bílá cibule • 1 hrst černých oliv • 1 hrst hladkolisté petržele • olivový olej Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA) na zakápnutí • sůl • pepř

1. V míse smíchejte mouku, sušené droždí, olej, sůl a promíchejte. Postupně přilévejte vodu a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
Množství vody hodně závisí na savosti mouky, nemusíte ani spotřebovat všechnu. Mísu zakryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

2. Lilky propíchejte vidličkou, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud se slupka nezvrásní a dužina nebude zcela měkká. Nechte chvilku zchladnout, pak je rozřízněte a dužinu vyškrabejte do nádoby vhodné na mixování. Kromě dužiny budou obsahovat i hodně vody, tu bez obav přilijte taky, pečením se vysuší. Přidejte česnek, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.

3. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše do tenké placky, pomažte ji rozmixovaným lilkem a poklaďte proužky papriky, na kolečka nakrájenou cibulí a olivami. Zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 230 °C asi 10–15 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Posypte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.

Čtěte také

Vyndejte ovoce z mrazáku a připomeňte si typicky letní moučník

Čtěte také

Moučníky z remosky: Bublanina, Míša řezy či koláč v závoji

Plněná (přehnutá) pizza Calzone

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA) Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 4 porce:

lilek • 2 lžíce olivového oleje • 2 červené papriky • 4 rajčata • 2 hotová těsta na pizzu • 100 g sýra Feta • 12 vypeckovaných černých oliv • 1 lžíce čerstvého nebo sušeného oregana • hrstka nasekané čerstvé bazalky • 1 lžíce mléka • sůl • pepř

1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Lilek nakrájejte na tenká kolečka, potřete je olejem a vložte do pekáčku. Přidejte na kostky nakrájenou očištěnou papriku a pečte v troubě asi 15 minut. Nechte vychladnout.

2. Rajčata pokrájejte na plátky. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na sílu asi 4 mm a vykrojte z něj dva stejně velké kulaté pláty o průměru asi 25 cm.
Na jeden plát rozložte vychladlý lilek, papriky, rozdrolený nebo pokrájený sýr, rajčata a olivy. Každou vrstvu kromě sýra a oliv osolte, opepřete a posypte bylinkami.

3. Přiklopte druhou polovinou těsta, okraje potřete vodou a přitiskněte k sobě, aby náplň nevytekla. Na horním plátu udělejte nožem několik otvorů, aby měla kudy unikat pára. Povrch potřete mlékem a pečte do zezlátnutí, mělo by to trvat asi 25 minut.

Čtěte také

Dokonalý toust, dokonalá snídaně

Čtěte také

Recepty na tousty: Vyzkoušejte croque madame nebo fazolovou pomazánku

Indická pizza

Jde o orientální variaci na pizzu, u které se místo pizzového těsta jako podklad používá indický oválný chléb naan, s nímž se ideálně snoubí klasické kořeněné chutě. Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA)

Doba přípravy: 1 hodina, kynutí 30 minut

Suroviny na 4 porce:

Těsto: 270 g hladké mouky • 1 lžička sušeného droždí • 1 lžička soli • 1 lžička cukru • 200–250 ml vlažné vody

Pasta: 500 g kuřecích prsou • 150 ml rajského protlaku • 2 lžíce arašídového oleje + na opečení • 2 cm zázvoru • 2 stroužky česneku • 1 lžíce garam masaly • 1 lžička kurkumy • 1 lžička mleté papriky • 1/2 lžičky soli • 1/4 lžičky mletého chilli • 100 ml bílého jogurtu • 100 g mozzarelly • čerstvý koriandr na posypání

1. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a postupně přilévejte vodu. Vypracujte vláčné a dobře tvarovatelné těsto, nevadí, když bude trochu lepit. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut v teple kynout.

2. Mezitím dejte do nádoby vhodné na mixování česnek, zázvor, všechno koření, protlak, 2 lžíce oleje a rozmixujte na hladkou pastu. Kuřecí prsa podélně rozpulte, abyste získali tenčí plátky, a vmasírujte do nich část pasty. V pánvi rozpalte olej – mělo by ho být víc než na běžné opečení masa, protože pasta se snadno připálí – a zprudka na něm opečte maso. Klidně může být uvnitř ještě trochu narůžovělé, čeká ho následný pobyt v troubě. Nechte trochu zchladnout a natrhejte ho na vlákna.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a na pomoučené ploše vyválejte tenké placky hruškovitého tvaru.
Každou potřete ochucenou pastou a posypte trhaným kuřecím masem. Mozzarellu natrhejte na kousky a smíchejte s jogurtem. Naneste podle chuti na pizzu a dejte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte 10– 15 minut, těsto by mělo být zlatavé, ale bez tmavších puchýřků, jaké má pizza italská. Posypte koriandrem a podávejte.

Čtěte také

Zkuste zelné závitky

Čtěte také

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Polentová pizza

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA) Doba přípravy: 40 minut

Suroviny na 4 porce:

1 l masového nebo zeleninového vývaru • 250 g instantní polenty • 50 g parmazánu (lze nahradit sýrem Gran Moravia) • 250 g cherry rajčátek • 5 malých žampionů • 1 bochánek mozzarelly • 100 g nivy • 2 lžíce vypeckovaných černých oliv • 200 g šunky od kosti • několik snítek bazalky • 2 lžíce olivového oleje • kajenský pepř • sůl

1. Troubu rozehřejte na 180 °C.
Vývar přiveďte k varu. Do vroucího vývaru za stálého míchání pomalu vsypte polentu. Míchejte ji a vařte asi 5 minut. Vzniklou kaši odstavte z ohně a vmíchejte do ní najemno nastrouhaný sýr a kajenský pepř a dle potřeby polentu osolte.

2. Rajčata omyjte, osušte a překrojte na poloviny. Žampiony rozkrájejte na tenké plátky, mozzarellu na silnější plátky, olivy nasekejte na kolečka a nivu rozdrobte.

3. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj polentovou kaši a dejte ji na 10 minut do trouby zapéct.
Pak polentu (korpus pizzy) z trouby vyndejte a rozložte na ni mozzarellu, žampiony, rajčátka, olivy, šunku a vše posypte nivou. Zakapejte olivovým olejem a zapečte ještě asi 15 minut dozlatova. Hotovou pizzu posypte lístky bazalky.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Veganské recepty: Pohanka, hummus, miso i čokoládová pěna

Pizza z arabského chleba

Chlebové placky můžete mít v mrazáku pro případ nouze neustále, protože doma se vždycky najde něco, co na ně naskládat. tahle Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA) křupavá „pizza“ je rozhodně lepší než koupená v mrazicím boxu v supermarketu.chlebové placky můžete mít v mrazáku pro případ nouze neustále, protože doma se vždycky najde něco, co na ně naskládat. tahle křupavá „pizza“ je rozhodně lepší než koupená v mrazicím boxu v supermarketu.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 2 porce:

4 placky arabského chleba • 1 malý rajský protlak • 1 mozzarella • 100 g šunky • sušené oregano podle chuti • 1 hrst rukoly • olivový olej

1. Chlebové placky namažte rajským protlakem, na něj naskládejte kousky šunky a sýra a posypte oreganem.

2. Obložené placky zapečte v troubě pod grilem 5–8 minut, navrch nasypte natrhané lístky rukoly a zakápněte je olivovým olejem.

Čtěte také

Jaká polévka je vaše oblíbená? Zelňačka?

Čtěte také

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi

Česnekové pizza koule 

Pizza jinak – křupavé těsto je díky mozzarelle měkké a táhlé. česnekovobylinkové máslo a rajčatový dip jim dodají vůni, šmrnc a pikantní tečku.pizza jinak – křupavé těsto je díky mozzarelle měkké a táhlé. česnekovobylinkové máslo a rajčatový dip jim dodají vůni, šmrnc a pikantní tečku.

Doba příprava: 45 minut, kynutí 1,5 hodiny, pečení 20 minut

Zdroj: Archiv časopisu Gurmet (Marek Bartoš a David Turecký / VLTAVA LABE MEDIA) Suroviny na formu 25 cm:

Těsto: 500 g pšeničné světlé chlebové mouky • 2 lžíce olivového oleje • 2 lžičky sušeného droždí • 1 lžička soli • 1 menší lžička cukru krupice • 150 g mozzarelly na náplň

Česnekovobylinkové máslo: 2 stroužky česneku • 100 g másla • velká hrst hladkolisté petržele • hrst čerstvé bazalky • hrst čerstvého rozmarýnu

Rajčatový dip: 10 cherry rajčat • 2 stroužky česneku • olivový olej • 2 lžíce rajského protlaku • 2–3 lžičky cukru krupice • 1 lžíce bílého vinného octa • sušené chilli papričky

1. TĚSTO: olej promíchejte s 300 ml vlažné vody, přidejte cukr a droždí. Přisypte mouku a sůl a hněťte, dokud nezískáte hladké, pružné těsto. Ideální je těsto hníst a zároveň natahovat. Přendejte ho do mísy vymazané olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 1 hodinu.

2. Vykynuté těsto znovu prohněťte a vytvarujte do válečku.
Odkrajujte z něj kousky, každý nejprve vytvarujte do kuličky, pak z něj udělejte placku, naplňte ji kouskem mozzarelly a pevně zabalte. Kuličky volně naskládejte do formy vymazané olejem. Když je forma plná, zakryjte ji opět fólií a nechte ještě 30 minut dokynout.

3. Máslo rozpusťte, přidejte prolisovaný česnek, nasekané bylinky a promíchejte. Dokynuté bochánky jím potřete. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut dozlatova.

4. DIP: v rendlíku rozpalte olej, orestujte prolisovaný česnek a přidejte nasekaná rajčata, protlak a chilli papričky. Opečte je, přidejte cukr a ocet a podlijte trochou vody. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.

5. Jakmile se kuličky dopečou, potřete je zbylým bylinkovým máslem a podávejte s dipem.

Recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s časopisem Gurmet, kde najdete další zajímavé čtení o světě dobrého jídla a pití. Ideální pohoštění pro přátele - pizza koule jsou nejlepší čerstvě vytažené z trouby.

Čtěte také

Jak na italské noky?

Čtěte také

Jak na dokonalé italské noky? A s čím je bude nejlepší servírovat?